PUREĆI FAŠIRANCI SA TIKVICAMA I MLJEVENIM LANOM
Ovo su zaista odlični faširanci, pureće mljeveno meso uz zdrave dodatke učinit će vaš ručak savršenim :)
Sastojci:
Sastojci:
- 500 gr purećeg mljevenog mesa
- 1 manja tikvica
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 režanj bijelog luka
- 1 jaje
- 2 kašike mljevenog lana
- 1-2 kašike raženog brašna
- morska sitna so
- biber
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3-4 kašike raženog brašna (za uvaljati faširance)
Tikvicu izrendati, malo posliti i ostaviti u cjediljci da pusti vodu.
Kad je tikvica odstajala, ocijediti je i staviti u posudu, pa dodati pureće mljeveno meso, sitno isjeckan crveni i bijeli luk, jaje, mljeveni lan, raženo brašno, so, biber i sodu bikarbonu.
Sve fino sjediniti u kompaktnu masu pa ostaviti da odstoji 15-tak minuta.
Oblikovati faširance i uvaljati ih u raženo brašno pa redati na malo pobrašnjenu tacnu.
U tavi zagrijati malo ulja (ulje mora biti dobro ugrijano) i stavljati faširance da se prže.
Pržiti ih sa obje strane da lijepo porumene. Vaditi ih na kuhinjski papir da se ocijedi eventualni višak masnoće, mada uopšte ne piju ulje i zaista nisu masni.
Poslužite ih uz sve što volite, a mogu biti odličan ručak uz veliku zdjelu salate.
Unutra su sočni i zaista jako ukusni.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar