ČOKOLADNA KOCKA
Ovaj kolač je bio "prateći" kolač mojoj bajramskoj baklavi. Zaista je fantastičan, nije previše sladak, a što je najbitnije ne morate ga držati u frižideru, postojan je na sobnoj temperaturi.
Kremast, prozračan, svima se dopao.
Biskvit je idealan i za sve vrste torti, nije suh, mekan, ukusan...
Sastojci za biskvit:
Kremast, prozračan, svima se dopao.
Biskvit je idealan i za sve vrste torti, nije suh, mekan, ukusan...
Sastojci za biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 200 gr šećera
- 100 gr otopljenog putera
- 120 gr brašna
- 2 kašike čokolade u prahu ili kakaa
Krema:
- 30 gr mljevene želatine (3 kesice)
- 250 gr šećera u prahu
- 6 žumanjaka
- 4 rebra čokolade za kuhanje
- 8 dcl slatkog vrhnja (biljnog)
Bjelanjke sa šećerom izmiksati u čvrst snijeg. Dodati otopljeni puter i brašno pomiješano sa čokoladom u prahu, malo po malo, miksajući najmanjom brzinom.
Masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 15-tak minuta.
Za kremu: želatinu i šećer otopiti u 4 dcl vode, staviti na laganu vatru da se sve fino istopi i sjedini, miksajući mikserom dok sve ne zakuha. Skloniti i ohladiti oko 10 minuta.
Žumanca lagano umutiti žicom, pa ih dodati u smjesu sa želatinom, vratiti na ringlu i opet miksajući pustiti da zakipi. Skloniti da se ohladi do mlakog.
Smjesa će biti rijetka, ali neka vas to ne buni.
Podijeliti u 2 zdjele.
U jedan dio smjese dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i 400 ml slatkog vrhnja koje ste pretodno izmiksali u čvrst šlag. Sve skupa sjediniti špatulom lagano miješajući pa premazati biskvit.
U drugi dio smjese dodati izmiksanih 400 ml slatkog vrhnja i špatulom lagano izmiješati. Premazati preko čokoladne smjese.
Poravnati. Odozgo posuti ribanom čokoladom ili, ako više volite, prelijte čokoladnom glazurom.
Ostaviti da se dobro ohladi i stegne, a zatim rezati na kocke i servirati.
Ne mogu, a da se na kraju ne pohvalim svojom baklavom koja je bila odlična, pravljena uvijek po istom receptu :) Baklava i čokoladna kocka su bili savršen par na mom tanjiru...
Uživajte :)
Primjedbe
Objavi komentar