JEČMENE MINI POGAČE
Skroz fine zdrave pogačice za doručak....
Sastojci:
Sastojci:
- 2 čaše ječmenog brašna (čaša od 2 dcl)
- 1 čaša crnog pšeničnog brašna
- 2 kašike mljevenog lana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika proprženih sjemenki susama
- 1/2 praška za pecivo
- so
- voda (količina po potrebi)
Susam propržiti na suhoj tavi da fino porumeni, neprestano miješajući. Ovako propržen susam daje poseban okus svim pecivima, intenzivniji i puno ljepši.
U posudi izmiješati ječmeno i crno pšenično brašno, pa dodati mljeveni lan i pržene sjemenke susama. Dodati i maslinovo ulje, prašak za pecivo i so, sve sjediniti i dodavati vode toliko da dobijete gusto i ljepljivo tijesto.
Ostaviti ga da odmori 10-tak minuta.
Pleh za pečenje obložiti papirom. Mokrim rukama uzimati kuglice tijesta i raspljeskati poput faširanaca, a zatim ih redati na papir.
Peći na 180° 15-tak minuta.
Poslužiti tople ili hladne, jednako su ukusne :)
Primjedbe
Objavi komentar