TZATZIKI SALATA
Idealan period za ovu divnu osvježavajuću grčku salatu.
Divna je kao predjelo, kao salata uz meso sa roštilja, bilo koje pečenje, pohovano meso...
Sastojci:
Divna je kao predjelo, kao salata uz meso sa roštilja, bilo koje pečenje, pohovano meso...
Sastojci:
- 2 veća krastavca
- 3-4 režnja bijelog luka
- 1 čaša pavlake (180 ml)
- 2 čaše jogurta (360 ml)
- so
- biber
- 1 kašika maslinovog ulja
- sok 1/2 limuna ili kašika sirćeta
- svježe sjeckan peršun
Krastavac oprati (ne guliti) i izrendati ga u cjediljku, zatim ga malo posoliti i ostaviti 10-tak minuta, pa onda iscijediti od vode i staviti u jednu posudu.
Bijeli luk isjeckati što sitnije (može se i izrendati na sitno rende).
U krastavce staviti pavlaku, bijeli luk, jogurt, ulje, dodati još malo soli, bibera, sjeckan peršun i sok pola limuna ili sirće. Sve skupa dobro izmješati, preručiti u zdjelu za serviranje i ostaviti u frižider na 1 sat da se sastojci fino prožmu.
Servirati hladno :)
Uz moj današnji ručak uklopila se fenomenalno :)
Primjedbe
Objavi komentar