STRAWBERRY SPONGE CAKE
Ne znam da li vam slike mogu dočarati mekoću ovog brzog i jednostavnog voćnog kolača?
Uživajte u brzoj pripremi i fantastičnom rezultatu ovog kolača.
Možete kombinovati voće koje volite - višnje, kupine, maline, borovnice, također možete u tijesto dodati komadiće čokolade ili čak kolač preliti čokoladnom glazurom i dekorisati šlagom.
Sastojci:
Uživajte u brzoj pripremi i fantastičnom rezultatu ovog kolača.
Možete kombinovati voće koje volite - višnje, kupine, maline, borovnice, također možete u tijesto dodati komadiće čokolade ili čak kolač preliti čokoladnom glazurom i dekorisati šlagom.
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 gr kristal šećera
- 250 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 6 kašika ulja
- 9 kašika vrele vode
- 1 vanilin šećer
- 300 gr svježih jagoda
- šećer u prahu za posipanje zamirisan 1 vanilin šećerom
Prije nego počnete pripremati kolač rernu uključite da se grije na 180°.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
U žumanjke dodati vanilin šećer i kristal šećer pa izmiksati do pjenaste strukture. Dodati ulje i vrelu vodu, pa još kratko izmiksati.
Postepeno dodavati brašno i miksati da se sve fino poveže.
Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg. U smjesu sa žumancima dodati prašak za pecivo i žicom za mućenje sjediniti. Zatim u tu istu smjesu sa žumancima u 2-3 navrata dodavati umućeni snijeg od bjelanjaka i žicom lagano sjediniti dok se dobije fina pjenasta struktura.
Pleh za pečenje obložiti papirom i izliti smjesu, pa ravnomjerno rasporediti.
Da jagode ne bi potonule na dno kolača, potrebno ih je prethodno malo uvaljati u brašno i redati po tijestu.
Staviti kolač da se peče oko 20-tak minuta da lijepo porumeni. Svakako je potrebno čačkalicom provjeriti da li je pečen.
Ispečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi u tepsiji.
Ohlađen izvaditi zajedno sa papirom, posuti šećerom u prahu koji ste zamirisali vanilom i isjeći na kocke željene veličine.
NAPOMENA: Ukoliko u tijesto dodajete komadiće čokolade, obavezno i njih uvaljajte u brašno da vam ne potonu na dno, a čokolada u tom slučaju hoće da zagori.
Servirati uz kafu ili čaj ;)
Enjoy!!!!
I naravno slike na kojim se vidi predivna struktura ovog kolača...:)
Primjedbe
Objavi komentar