GUŽVARICE SA ŠPINATOM
Ni pita ni pecivo, nego nešto između... Premekane i prefine...
Pročitajte i napomenu :D
Mjera je za 18 gužvarica - 2 pleha od rerne. Po potrebi prepolovite količinu.
Sastojci za tijesto:
Pročitajte i napomenu :D
Mjera je za 18 gužvarica - 2 pleha od rerne. Po potrebi prepolovite količinu.
Sastojci za tijesto:
- 1 kg brašna
- 1,5 supena kašika kvasca (može se tijesto raditi i bez kvasca, kao za klasičnu pitu)
- 1 supena kašika soli
- 5 kašika maslinovog ulja
- cca 500 ml mlake vode (možda vam bude trebalo malo više ili manje)
Nadjev:
- 400 gr špinata
- 400 gr svježeg sira
- 5 kašika milerama
- 3 jaja
- so
U posudi pomiješati brašno, so, kvasac, ulje i uz dodavanje mlake vode zakuhati tijesto kao za pitu, elastično i glatko. Prebaciti na pobrašnjenu površinu, premjesiti rukama i podijeliti na 18 loptica. Loptice redati na pobrašnjen stolnjak i ostaviti da miruju oko 15 minuta.
U međuvremenu špinat oprati, ocijediti, isjeckati, malo posoliti i staviti u cjediljku da pusti vodu.
Posebno umutiti jaja sa sirom i mileramom, pa dodati ocijeđen špinat i sve skupa sjediniti. Posoliti po ukusu.
Svaku lopticu tijesta razvaljati oklagijom na pobrašnjenoj podlozi što tanje možete. Prečnik je oko 30-35 cm. Posuti nadjevom (pazite da rasporedite nadjev kako bi vam sve gužvarice bile isto napunjene) i pokapati sa malo ulja.
Kao što vidite na slici ispod, odozgo povući prstom prema sredini, pa zatim odozgo, a onda i sa strana.
Preklapati jedan dio preko drugog dijela dok ne dobijete oblik kao na slici.
Pomoću lopatice okrenite gužvaricu i redajte na papirom obložen pleh.
Ne trebate čekati da narastu, nego ih odmah pecite u rerni zagrijanoj na 180° oko 25-30 minuta da lijepo porumene. Ispečene poprskajte vodom i pokrijte čistom krpom da malo odmore.
E sad ide NAPOMENA:
Po želji gužvarice možete premazati vodom i posuti susamom (kod mene je takva bila druga tura).
Također, gužvarice možete puniti i mljevenim mesom i lukom, sirom, krompirom (kao klasične pite), a ono što je najslađe je to, što se može zakuhati tijesto sa šećerom i praviti slatke verzije - sa makom, jabukama, orasima, rogačem, nutellom, džemom i posuti šećerom u prahu.
Dobar tek :)
Presjek:
Primjedbe
Objavi komentar