ŠNITE SA SUHIM ŠLJIVAMA I CIMETOM
I evo me konačno nakon novogodišnjih praznika, tutnjaže, ića i pića...vraćamo se u neku "normalu" :D
Prije svega da vam svima zaželim Sretnu Novu 2015. godinu, puno zdravlja, sreće, osmijeha, ljubavi.. :)
I ovu godinu ću započeti opet nečim jednostavnim a tako dobrim. Ove šnite su tako mekane, mirisne i zavodljive. Suhe šljive i cimet se predivno nadopunjuju, uvjerite se i sami :)
Potrebno je:
Prije svega da vam svima zaželim Sretnu Novu 2015. godinu, puno zdravlja, sreće, osmijeha, ljubavi.. :)
I ovu godinu ću započeti opet nečim jednostavnim a tako dobrim. Ove šnite su tako mekane, mirisne i zavodljive. Suhe šljive i cimet se predivno nadopunjuju, uvjerite se i sami :)
Potrebno je:
- 3 jaja
- 250 gr brašna
- 200 gr suhih šljiva
- 200 ml mlijeka
- 150 gr šećera
- 100 gr putera
- 15 gr mljevenog cimeta
- 50 gr mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- ribana korica 1 limuna
- 1/2 praška za pecivo
Glazura:
- 80 gr otopljene tamne čokolade
Odvojiti žumanjke i bjelanjke.
Suhe šljive staviti u vodu i prokuhati oko 3-4 minute, zatim ih staviti u cjediljku da se ocijede i potom isjeckati na kockice.
Puter sobne temperature izmiksati sa šećerom, vanilin šećerom, pa dodati žumanjke i nastaviti miksati da smjesta postane svijetla.
Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa ga postepeno dodavati u smjesu sa žumancima. Dodati orahe, cimet, suhe šljive, limunovu koricu i mlijeko i sve mikserom sjediniti.
Posebno izmiksati bjelanjke uz dodatak prstohvata soli da budu čvrsti.
Polovinu izmiksanih bjelanjaka dodati u pripremljenu smjesu pa lagano špatulom umiješati, a zatim dodati ostatak bjelanjaka i sve lagano sjediniti u kompaktnu i prozračnu smjesu.
Duguljasti kalup premazati puterom, pobrašniti i istresti smjesu. Možete peći i u pravougaonom plehu.
Rerna treba biti zagrijana na 180°.
Staviti kolač da se peče prvih 20-tak minuta na temperaturi 180°, potom smanjiti temperaturu i nastaviti peći još 20 minuta. Čačkalicom provjeriti da li je pečen.
Ispečen kolač prohladiti u kalupu, potom ga izvaditi iz kalupa i ostaviti da se skroz ohladi.
Za glazuru sam koristila tamnu čokoladu sa 75% kakaa:
Izlomljenu čokoladu na kockice staviti u kesu za zamrzivač i sve skupa uroniti u vrelu vodu. Kad se čokolada potpuno otopi, na jednom ćošku odrezati vrh kese i išarati kolač po vrhu.
Sjeći na kriške i servirati uz kafu, čaj, vruću čokoladu i slično.
Fantastična aroma :)
Primjedbe
Objavi komentar