AROMATIČNI ROGAČ KOLAČ SA BRUSNICAMA I JABUKAMA
Divne arome rogača, narandže, jabuke i suhih brusnica i nevjerovatna sočnost ovog prejednostavnog kolača, nikoga ne ostavlja ravnodušnim :)
Mjera je srednja šoljica za crnu kafu!
Sastojci:
Mjera je srednja šoljica za crnu kafu!
Sastojci:
- 3 jaja
- 1 šoljica šećera
- 1 šoljica brašna
- 1/2 šoljice ulja
- 1/2 šoljice cijeđenog soka od narandže
- 1 prašak za pecivo
- 200 gr mljevenog rogača
- 3-4 jabuke
- 100 gr suhih brusnica
Glazura:
- 100 gr šećera
- 3 rebra čokolade za kuhanje
- 70 gr putera
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Izmiksati žumanjke sa šećerom pjenasto, pa dodati ulje, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sok od narandže. Dodati rogač i jabuku izribanu na najsitniji ribež.
Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg uz dodatak prstohvata soli. Lagano ih umiješati u pripremljenu smjesu. Na kraju umiješati i suhe brusnice pa sve fino lagano sjediniti.
Smjesu istresti u nauljen i pobrašnjen kalup promjera 24 cm i poravnati špatulom.
Peći na 180° oko 25 minuta.
Ispečen kolač ostaviti u kalupu da se prohladi, a zatim izvaditi i staviti na pladanj.
Za glazuru šećer prokuhati sa malo vode, da se šećer istopi, pa dodati čokoladu i puter i sve lagano promiješati. Skloniti sa ringle i kad se malo ohladi, preliti preko kolača. Ohladiti, sjeći na kriške i poslužiti dekorisano kriškama narandže.
Primjedbe
Objavi komentar