ZIMSKI KOLAČ SA JABUKAMA I CIMETOM
Savršeno jednostavan, sočan i ukusan... Pravi zimski kolač, o mirisu ne trebam ništa reći, morate ga osjetiti :)
Sastojci:
3-4 veće jabuke
100 gr raženog brašna
150 gr bijelog brašna
200 gr šećera
4 jaja
1,5 dcl ulja
1,5 dcl vode
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 kašičice mljevenog cimeta
Prvo rernu uključiti da se zagrije na 180 stepeni.
U jednoj posudi izmiješati brašno, šećer, prašak za pecivo, ulje, vodu i cimet žicom.
Posebno mikserom umutiti jaja pa ih dodati u smjesu sa brašnom i žicom fino sjediniti.
Jednu jabuku oguliti i izribati u smjesu. Sve ponovo promiješati.
Preostale jabuke oguliti i isjeći na tanke kriškice.
Kalup promjera 24 cm premazati uljem i posuti mrvicama. Istresti pripremljenu smjesu u kalup.
Kriškice jabuka poredati po vrhu kolača u krugovima. Ako su vam jabuke kisele možete svaku kriškicu uvaljati u mješavinu šećera i cimeta pa redati.
Peći u zagrijanoj rerni 30 minuta, a ako koristite dugi i uži kalup, samim tim je kolač deblji pa produžite vrijeme pečenja još za 15-20 minuta. Čačkalicom provjerite kad je pečen.
Ispečen kolač ohladiti, zatim izvaditi iz kalupa, isjeći i poslužiti. Po želji možete posuti mješavinom cimeta i šećera u prahu.
Uživajte u ovom prejednostavnom a tako sočnom kolaču :)
Sastojci:
3-4 veće jabuke
100 gr raženog brašna
150 gr bijelog brašna
200 gr šećera
4 jaja
1,5 dcl ulja
1,5 dcl vode
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 kašičice mljevenog cimeta
Prvo rernu uključiti da se zagrije na 180 stepeni.
U jednoj posudi izmiješati brašno, šećer, prašak za pecivo, ulje, vodu i cimet žicom.
Posebno mikserom umutiti jaja pa ih dodati u smjesu sa brašnom i žicom fino sjediniti.
Jednu jabuku oguliti i izribati u smjesu. Sve ponovo promiješati.
Preostale jabuke oguliti i isjeći na tanke kriškice.
Kalup promjera 24 cm premazati uljem i posuti mrvicama. Istresti pripremljenu smjesu u kalup.
Kriškice jabuka poredati po vrhu kolača u krugovima. Ako su vam jabuke kisele možete svaku kriškicu uvaljati u mješavinu šećera i cimeta pa redati.
Peći u zagrijanoj rerni 30 minuta, a ako koristite dugi i uži kalup, samim tim je kolač deblji pa produžite vrijeme pečenja još za 15-20 minuta. Čačkalicom provjerite kad je pečen.
Ispečen kolač ohladiti, zatim izvaditi iz kalupa, isjeći i poslužiti. Po želji možete posuti mješavinom cimeta i šećera u prahu.
Uživajte u ovom prejednostavnom a tako sočnom kolaču :)
Primjedbe
Objavi komentar