CIMET KEKSIĆI
Jednostavni, prhki, mirisni .... savršeni uz kafu ili čaj!
Sastojci:
350 gr brašna
110 gr putera
230 gr šećera
1/2 kašičice praška za pecivo
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Za valjanje:
6 kašika šećera
2 kašike mljevenog cimeta
1 kašičica muškatnog oraščića
U posudi izmiješati šećer i prašak za pecivo, pa dodati na kockice isječen hladan puter, jaje i ekstrakt vanilije. Početi mijesiti rukama i postepeno dodavati brašno. Meni je ova mjera brašna bila idealna, bitno je samo dobro mijesiti da se sve fino poveže i smjesa postane kompaktna.
Formirano tijesto oblikovati u loptu, zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na 1 sat.
Rernu zagrijati na 190 stepeni.
Pleh obložiti papirom.
U posudi izmiješati šećer, cimet i muškatni oraščić.
Od odležalog tijesta otkidati loptice i formirati kekse prečnika 2 cm. Oblikovati kuglicu, uvaljati je u smjesu šećera i cimeta i redati na pek papir.
Sastojci:
350 gr brašna
110 gr putera
230 gr šećera
1/2 kašičice praška za pecivo
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Za valjanje:
6 kašika šećera
2 kašike mljevenog cimeta
1 kašičica muškatnog oraščića
U posudi izmiješati šećer i prašak za pecivo, pa dodati na kockice isječen hladan puter, jaje i ekstrakt vanilije. Početi mijesiti rukama i postepeno dodavati brašno. Meni je ova mjera brašna bila idealna, bitno je samo dobro mijesiti da se sve fino poveže i smjesa postane kompaktna.
Formirano tijesto oblikovati u loptu, zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na 1 sat.
Rernu zagrijati na 190 stepeni.
Pleh obložiti papirom.
U posudi izmiješati šećer, cimet i muškatni oraščić.
Od odležalog tijesta otkidati loptice i formirati kekse prečnika 2 cm. Oblikovati kuglicu, uvaljati je u smjesu šećera i cimeta i redati na pek papir.
Peći 10-11 minuta. Pazite da vam se ne bi prepekli.
Ispečene kekse redati na rešetku da se ohlade, pa poslužiti.
Primjedbe
Objavi komentar