NAJBRŽE KIFLICE
Možete ih raditi u slanoj i slatkoj varijanti, jako su ukusne, a najbrže pripreme na svijetu.
Također ih možete praviti samo od bijelog brašna, ja sam kombinovala bijelo i heljdino brašno i jako su nam se svidjele.
Morate ih probati i vi :)
Tijesto:
600 gr bijelog brašna
200 gr heljdinog brašna (ako stavljate samo bijelo brašno onda - 800 gr bijelog brašna)
1,5 supena kašika suhog kvasca
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 čaša pavlake (180 ml)
2 dcl mlakog mlijeka
2 kafene kašičice soli
1 kašičica šećera
Premaz:
1 jaje
kašičica soli
Posipanje:
sjemenke susama, čurekota i maka
U posudi pomiješati bijelo i heljdino brašno, šećer, so, prašak za pecivo, dodati pavlaku i ulje.
U mlakom mlijeku izmiješati suhi kvasac, samo dobro promiješati i izliti u suhe sastojke, pa rukom izraditi glatko tijesto. Inače tijesto je jako pogodno za raditi i veoma brzo postaje kompaktno.
Prebaciti tijesto na pobrašnjen sto, podijeliti na 2 dijela i svaki dio razvaljati u krug debljine 0,5 cm.
Sjekačem isjeći tijesto na osmine, isto uraditi sa drugim dijelom tijesta (sveukupno ćete dobiti 16 kiflica). Po želji ih možete puniti sirom ili šunkom, a možete ih kao i ja ostaviti prazne.
Zamotajte kiflice i redajte u papirom obložen pleh.
Sada uključite rernu da se zagrije na 180 stepeni.
Kiflice će odmarati toliko dok se rerna zagrije.
Umutiti jaje, dodati so i premazati kiflice. Posuti sjemenkama i staviti peći u zagrijanu rernu 15 minuta, da lijepo porumene.
Ispečene pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohlade.
Uživanje može da počne :)
Također ih možete praviti samo od bijelog brašna, ja sam kombinovala bijelo i heljdino brašno i jako su nam se svidjele.
Morate ih probati i vi :)
600 gr bijelog brašna
200 gr heljdinog brašna (ako stavljate samo bijelo brašno onda - 800 gr bijelog brašna)
1,5 supena kašika suhog kvasca
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 čaša pavlake (180 ml)
2 dcl mlakog mlijeka
2 kafene kašičice soli
1 kašičica šećera
Premaz:
1 jaje
kašičica soli
Posipanje:
sjemenke susama, čurekota i maka
U posudi pomiješati bijelo i heljdino brašno, šećer, so, prašak za pecivo, dodati pavlaku i ulje.
U mlakom mlijeku izmiješati suhi kvasac, samo dobro promiješati i izliti u suhe sastojke, pa rukom izraditi glatko tijesto. Inače tijesto je jako pogodno za raditi i veoma brzo postaje kompaktno.
Prebaciti tijesto na pobrašnjen sto, podijeliti na 2 dijela i svaki dio razvaljati u krug debljine 0,5 cm.
Sjekačem isjeći tijesto na osmine, isto uraditi sa drugim dijelom tijesta (sveukupno ćete dobiti 16 kiflica). Po želji ih možete puniti sirom ili šunkom, a možete ih kao i ja ostaviti prazne.
Zamotajte kiflice i redajte u papirom obložen pleh.
Sada uključite rernu da se zagrije na 180 stepeni.
Kiflice će odmarati toliko dok se rerna zagrije.
Umutiti jaje, dodati so i premazati kiflice. Posuti sjemenkama i staviti peći u zagrijanu rernu 15 minuta, da lijepo porumene.
Ispečene pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohlade.
Uživanje može da počne :)
Primjedbe
Objavi komentar