POGAČA
Često nam se desi da nestane hljeba, a hitno nam treba. Moje rješenje je ova pogača. Brza i jako ukusna - pojede se još dok je vruća :)
Sastojci:
1 kg brašna
1,5 čajna kašika soli
1/2 čajne kašike šećera
4 supene kašike ulja
1 manja pavlaka
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 kesica suhog kvasca
mlaka voda - količina po potrebi
U posudi izmiješati brašno, so, šećer, ulje, jaje, prašak za pecivo, kvasac i pavlaku. Dodavati mlaku vodu da dobijete srednje mekano tijesto koje se da fino raditi rukama i ne lijepi se za ruke.
Nauljiti manji okrugli pleh dimenzija 30 cm staviti kuglu tijesta i nauljenim rukama razvući u veličinu tepsije. Lagano pritiskati dlanovima da fino izravnate.
Oštrim nožem pogaču isjeći na kocke (ne sjeći do dna, nego odozgo negdje do polovine debljine pogače). Premazati je uljem i posuti susamom.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20-25 minuta da lijepo porumeni.
Ispečenu pogaču premazati uljem i pokriti krpom da odstoji oko 10-tak minuta.
Sastojci:
1 kg brašna
1,5 čajna kašika soli
1/2 čajne kašike šećera
4 supene kašike ulja
1 manja pavlaka
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 kesica suhog kvasca
mlaka voda - količina po potrebi
U posudi izmiješati brašno, so, šećer, ulje, jaje, prašak za pecivo, kvasac i pavlaku. Dodavati mlaku vodu da dobijete srednje mekano tijesto koje se da fino raditi rukama i ne lijepi se za ruke.
Nauljiti manji okrugli pleh dimenzija 30 cm staviti kuglu tijesta i nauljenim rukama razvući u veličinu tepsije. Lagano pritiskati dlanovima da fino izravnate.
Oštrim nožem pogaču isjeći na kocke (ne sjeći do dna, nego odozgo negdje do polovine debljine pogače). Premazati je uljem i posuti susamom.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20-25 minuta da lijepo porumeni.
Ispečenu pogaču premazati uljem i pokriti krpom da odstoji oko 10-tak minuta.
Odlična uz razne vrste sira, kajmak, nareske, džemove...uz sve što poželite. Pojede se još dok je mlaka. Mekana je i jako ukusna.
Morate je probati :)
Primjedbe
Objavi komentar