MEDENJACI
Savršeni medenjaci...jako ukusni i do sad najbolji koje sam napravila. Danas mi divno miriše kuhinja, neka sutra zamiriše i vama :)))
Sastojci:
3 jaja
250 gr šećera
2,5 dcl ulja
4 velike kašike meda
1/2 supene kašike sode bikarbone
1 vrećica začina za medenjake
800 gr brašna
Glazura:
1 bjelanjak
200 gr šećera u prahu
1 kašičica gustina
1 kašika limunovog soka
boja po želji
Umutiti jaja sa šećerom da bude pjenasto, pa dodati ulje, med, sodu bikarbonu, začine za medenjake i brašno. Mijesiti rukama da se dobije kompaktno mekanije tijesto, po potrebi dodati još malo brašna
Formirano tijesto ostaviti u frižider oko 20-tak minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi oklagijom rastanjiti tijesto, izrezivati oblike koje želite,a možete jednostavno odvajati loptice tijesta, blago ih pritisnuti (da budu tanje) i redati na pek papir ili alu foliju.
Obavezno ostavite razmak između kako se ne bi zalijepili jedni za druge.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 10-tak minuta.
Vruće medenjake staviti na rešetku da se potpuno ohlade.
Ako želite raditi glazuru pripremite je na slijedeći način.
Viljuškom lagano umutiti bjelanjke, dodati šećer u prahu, gustin, limunov sok da smjesa nema grudvica i biće gušće strukture.
Ako želite crtati na medenjacima, smjesu stavite u slastičarski špric sa nastavkom koji ima najmanji otvor i crtajte po medenjacima. Možete ih samo premazati glazurom i dekorisati raznim vrstama bombona, kokosom, čokoladnim mrvicama i slično.
Ostaviti da se glazura dobro osuši.
Medenjake čuvati u zatvorenoj kartonskoj kutiji i što duže stoje - sve su ljepši.
Moji su pojeli nekoliko komada odmah i jako su im se dopali.
Od ove smjese izađe oko 50 medenjaka.
Presjek:
Sastojci:
3 jaja
250 gr šećera
2,5 dcl ulja
4 velike kašike meda
1/2 supene kašike sode bikarbone
1 vrećica začina za medenjake
800 gr brašna
Glazura:
1 bjelanjak
200 gr šećera u prahu
1 kašičica gustina
1 kašika limunovog soka
boja po želji
Umutiti jaja sa šećerom da bude pjenasto, pa dodati ulje, med, sodu bikarbonu, začine za medenjake i brašno. Mijesiti rukama da se dobije kompaktno mekanije tijesto, po potrebi dodati još malo brašna
Formirano tijesto ostaviti u frižider oko 20-tak minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi oklagijom rastanjiti tijesto, izrezivati oblike koje želite,a možete jednostavno odvajati loptice tijesta, blago ih pritisnuti (da budu tanje) i redati na pek papir ili alu foliju.
Obavezno ostavite razmak između kako se ne bi zalijepili jedni za druge.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 10-tak minuta.
Vruće medenjake staviti na rešetku da se potpuno ohlade.
Ako želite raditi glazuru pripremite je na slijedeći način.
Viljuškom lagano umutiti bjelanjke, dodati šećer u prahu, gustin, limunov sok da smjesa nema grudvica i biće gušće strukture.
Ako želite crtati na medenjacima, smjesu stavite u slastičarski špric sa nastavkom koji ima najmanji otvor i crtajte po medenjacima. Možete ih samo premazati glazurom i dekorisati raznim vrstama bombona, kokosom, čokoladnim mrvicama i slično.
Ostaviti da se glazura dobro osuši.
Medenjake čuvati u zatvorenoj kartonskoj kutiji i što duže stoje - sve su ljepši.
Moji su pojeli nekoliko komada odmah i jako su im se dopali.
Od ove smjese izađe oko 50 medenjaka.
Presjek:
Glazirani:
Primjedbe
Objavi komentar