BIJELI JOGURT HLJEB
Domaći hljeb uvijek dobro prolazi. Često ga radim, ali se, za razliku od onog kojeg kupim, pojede do posljednje mrvice. Ostataka nema.
Ovo je verzija sa jogurtom, a rezultat je mekan i prozračan hljeb koji se sigurno neće povlačiti po kutijama za hljeb.
Količinu prilagodite svojim potrebama, ja pravim od ove količine brašna jer nas je u kući četvoro, tako da tokom dana nestane.
Sastojci:
1200 gr brašna
2,5 supene kašike suhog kvasca
1 kašičica šećera
1 supena kašika soli
2 kašike ulja
3 dcl jogurta
mlaka voda - količina po potrebi
Sve suhe sastojke izmiješati u posudi pa dodati jogurt i toliko mlake vode koliko je potrebno da se zamijesi tijesto ni tvrdo ni mekano...dakle srednje čvrstine kao za pitu.
Formirati loptu i ostaviti u posudu pokriveno plastičnom folijom da odstoji dok se masa udupla.
Kad je tijesto nadošlo, još jednom ga nauljenom rukom premjesite u posudi i opet ostavite da još jednom nadođe.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i dobro izraditi rukama. Mijesite dok ne čujete pucketanje tijesta - tj. pucanje mjehurića. Oblikujte veknu i podijelite je na 8 dijelova.
Svaki dio rukama izradite u lopticu i redajte u nauljen pleh sa razmakom između da imaju prostora narasti.
Pokrijte čistom krpom i ostavite da loptice narastu.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Kuhinjskim makazama svaku lopticu zasjeći na 3 mjesta.
Staviti hljeb da se peče 15 minuta na 180 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 130-140 stepeni i pecite još 20-tak minuta.
Ispečen hljeb pokrijte ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
Ovo je verzija sa jogurtom, a rezultat je mekan i prozračan hljeb koji se sigurno neće povlačiti po kutijama za hljeb.
Količinu prilagodite svojim potrebama, ja pravim od ove količine brašna jer nas je u kući četvoro, tako da tokom dana nestane.
Sastojci:
1200 gr brašna
2,5 supene kašike suhog kvasca
1 kašičica šećera
1 supena kašika soli
2 kašike ulja
3 dcl jogurta
mlaka voda - količina po potrebi
Sve suhe sastojke izmiješati u posudi pa dodati jogurt i toliko mlake vode koliko je potrebno da se zamijesi tijesto ni tvrdo ni mekano...dakle srednje čvrstine kao za pitu.
Formirati loptu i ostaviti u posudu pokriveno plastičnom folijom da odstoji dok se masa udupla.
Kad je tijesto nadošlo, još jednom ga nauljenom rukom premjesite u posudi i opet ostavite da još jednom nadođe.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i dobro izraditi rukama. Mijesite dok ne čujete pucketanje tijesta - tj. pucanje mjehurića. Oblikujte veknu i podijelite je na 8 dijelova.
Svaki dio rukama izradite u lopticu i redajte u nauljen pleh sa razmakom između da imaju prostora narasti.
Pokrijte čistom krpom i ostavite da loptice narastu.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Kuhinjskim makazama svaku lopticu zasjeći na 3 mjesta.
Staviti hljeb da se peče 15 minuta na 180 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 130-140 stepeni i pecite još 20-tak minuta.
Ispečen hljeb pokrijte ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
Primjedbe
Objavi komentar