BIJELI JOGURT HLJEB

Domaći hljeb uvijek dobro prolazi. Često ga radim, ali se, za razliku od onog kojeg kupim, pojede do posljednje mrvice. Ostataka nema.

Ovo je verzija sa jogurtom, a rezultat je mekan i prozračan hljeb koji se sigurno neće povlačiti po kutijama za hljeb.

Količinu prilagodite svojim potrebama, ja pravim od ove količine brašna jer nas je u kući četvoro, tako da tokom dana nestane.


Sastojci:

1200 gr brašna
2,5 supene kašike suhog kvasca
1 kašičica šećera
1 supena kašika soli
2 kašike ulja
3 dcl jogurta
mlaka voda - količina po potrebi

Sve suhe sastojke izmiješati u posudi pa dodati jogurt i toliko mlake vode koliko je potrebno da se zamijesi tijesto ni tvrdo ni mekano...dakle srednje čvrstine kao za pitu.

Formirati loptu i ostaviti u posudu pokriveno plastičnom folijom da odstoji dok se masa udupla.

Kad je tijesto nadošlo, još jednom ga nauljenom rukom premjesite u posudi i opet ostavite da još jednom nadođe.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i dobro izraditi rukama. Mijesite dok ne čujete pucketanje tijesta - tj. pucanje mjehurića. Oblikujte veknu i podijelite je na 8 dijelova.

Svaki dio rukama izradite u lopticu i redajte u nauljen pleh sa razmakom između da imaju prostora narasti.

Pokrijte čistom krpom i ostavite da loptice narastu.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Kuhinjskim makazama svaku lopticu zasjeći na 3 mjesta.

Staviti hljeb da se peče 15 minuta na 180 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 130-140 stepeni i pecite još 20-tak minuta.



Ispečen hljeb pokrijte ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.





Primjedbe

Popularni postovi