petak, 19. kolovoza 2016.

ČOKOLADNA TRILOGIJA

Rođendanska torta mog sina koji je veeeeliki čokoholičar!
Prolazi samo ono što je puno čokolade, a ova torta je baš takva. Sinu ispunjena želja, a isreno rečeno, uživali su svi koji su je probali.

Istina, za pripremu ove torte vam je potreban cijeli dan, zbog hlađenja krema, ali vrijedi truda.


P.S. Slika nema puno, jer je jednostavno nestala!



Sastojci za koru:

  • 4 jaja
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mlijeka
  • 130 gr brašna
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike gustina
Za sočnu koru pripremiti preliv:

  • 100 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike šećera

Preliv prokuhati i ohladiti.

I krema:

  • 300 gr tamne čokolade sa 70% kakaa
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 50 gr putera
II krema:

  • 300 gr mliječne čokolade
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 50 gr putera

III krema:

  • 300 gr bijele čokolade
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 100 gr putera

Za ukrašavanje sam koristila  1 kesicu čokoladne kreme pripremljene prema uputstvu.

Pripremiti koru na slijedeći način:

Izmiksati pjenasto jaja i šećer (najmanje 15 minuta), zatim dodati vanilin šećer, ulje i  mlijeko.
Brašno pomiješati sa kakaom, praškom za pecivo i gustinom. Malo po malo dodavati pripremljenoj smjesi i miješati žicom lagano da se sve poveže i sjedini.
Sipati u kalup za tortu obložen pek papirom i peći na 190° 20-tak minuta.

Ispečen biskvit preliti hladnim prelivom (ako želite sočniji biskvit).

Za pripremu sve tri vrste kreme je isti postupak:

Čokoladu izlomiti na kocke.
Slatko vrhnje zagrijati (ne smije prokuhati), pa njime preliti čokoladu i miješati žicom da se čokolada istopi. Dodati puter isječen na kocke i izmiješati da se i on istopi. Ohladiti do mlakog na sobnoj temperaturi.

Biskvit staviti na pladanj za posluživanje i okolo obruč. Na zaliveni biskvit sipati pripremljenu tamnu kremu (nju pravite prvu). Ostaviti u hladnjak dok pripremate drugu kremu.
Drugu kremu sipati preko tamne i opet u hladnjak da se stegne.
Treću - bijelu kremu sipati preko mliječne i opet sve u hladnjak da se stisne.

Ostaviti tortu da prenoći, pa sutradan vrućim nožem odvojiti obruč i dekorisati po svojoj želji.

Što se tiče krema možete raditi i varijantu br. 2:

Kreme pripremite dan ranije, svaku posebno i ostavit u hladnjak da prenoće. Sutradan svaku miksati po 30-tak sekundi i mazati preko pripremljenog biskvita. Lijepo ih izravnati i to je to.

Uživajte :)




Nema komentara:

Objavi komentar