srijeda, 13. siječnja 2016.

SOČNA TORTA SA JABUKAMA I ČOKOLADOM

Ovu finu, jednostavnu i super sočnu tortu sam napravila danas. U principu se radi kao kolač, a ja sam okrenula na tortu :) Fin biskvit, čokolada, jabuke, rum... fantastično!

Odlična je uz poslijepodnevnu kafu ili kao desert poslije ručka.




Biskvit:


  • 5 jaja
  • 1 čaša od 2 dcl - šećera
  • 2 dcl ulja
  • 250 gr brašna
  • 30 gr kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica ruma

Krema:

  • 3 jabuke
  • 150 gr šećera
  • 1 dcl vode
  • 3 kašike ruma
  • 200 gr putera
  • 100 gr čokolae


Glazura:

  • 100 gr čokolade
  • 50 gr putera
  • 2 kašike ulja
  • čokoladne mrvice za dekoraciju


Cijela jaja dobro izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje i brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo.
Dno kalupa za torte promjera 26 cm obložiti papirom pa izliti smjesu. Smjesa je prilično gusta, pa je lijepo poravnajte i pecite na temperaturi 180° 20-25 minuta.

Ostavite da se ohladi.

Ohlađen biskvit prepolovite da dobijete 2 kore.

Prvu koru stavite na pladanj za torte, pa obruč okolo. Drugu koru izmrvite i ostavite sa strane.

Jabuke oguliti i isjeći na kriškice, preliti sa 1 dcl vode i rumom, pa staviti da se kuhaju oko 5 minuta.
Prebaciti ih u blender ili ih ispasirati štapnim mikserom. U vruću smjesu dodati puter i čokoladu pa miješati da se sve istopi i sjedini.
Na kraju umiješati izdrobljeni biskvit i sve izmiksati.

Smjesu izliti preko kore i staviti da se malo ohladi i stisne.

Čokoladu sa puterom i uljem otopiti na laganoj vatri, pa preliti tortu.


Posuti čokoladnim mrvicama i ostaviti da se dobro ohladi.
Skinuti obruč i servirati :)

Uživajte.





Nema komentara:

Objavi komentar