srijeda, 20. siječnja 2016.

MANTIJE

Nešto slično buredžicima, samo se priprema na malo drugačiji način.
Svi koji ih probaju, traže ponovo. Ako niste do sada jeli, obavezno probajte :)





Sastojci za tijesto:


  • 850 gr brašna
  • 500 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika ulja

Nadjev:


  • 700 gr junećeg mljevenog mesa
  • 2 glavice crvenog luka
  • biber
  • so
  • 1 dcl vruće vode

Po želji u nadjev možete dodati i 2-3 komada sjeckanog krompira (u originalnom receptu se ne dodaje, dok moji ukućani vole kada se meso pomiješa sa krompirom).

Pripremiti i masnoću za mantije na slijedeći način:

  • 4 pune kašike putera i
  • 100 ml ulja otopiti zajedno da se dobro sjedini.

Preliv:
 
  • 7 dcl jogurta
  • 2-3 ispasirana režnja bijelog luka (količinu bijelog luka prilagodite ukusu)
  • 2-3 kašike milerama 
  • malo soli i bibera


Prosijati 750 gr brašna, dodati so, malo izmiješati rukom, dodati ulje i dolivajući vodu zamijesiti elastično tijesto. Dobro ga izraditi rukama, a zatim podijeliti na 5 loptica. Svaka loptica ima otprilike 250 gr.

Formirane loptice poredati na pobrašnjenu tacnu i pokriti streč folijom da odmore 30-60 minuta.

Za to vrijeme sitno isjeckati crveni luk, pa pomiješati sa mljevenim mesom. Dodati so i biber i sve sjediniti. Na kraju dodati vruću vodu i još jednom rukom premjesiti. Ako dodajete krompir, dodajte ga sitnije sjeckanog ili rendanog. Ostavite nadjev sa strane.

Svaku jufku razvući oklagijom u prečnik 20 cm, premazati mješavinom putera i ulja, preko staviti drugi krug i tako svih 5 jufki. Zadnju petu ne mažete masnoćom.

Na sto staviti veliki stolnjak i pobrašniti ga. Prebaciti pripremljene i premazane jufke na stolnja, razvući oklagijom koliko može, a onda lagano rukama rastezati dok ne pokrijete cijeli sto. Odrezati krajeve koji vise sa stola (oni su deblji).

Na ivicu cijelom dužinom rasporediti 1/5 nadjeva, poprskati malo puterom i uljem, pomoću stolnjaka prebaciti jedan krug preko mesa (samo da ga pokrije i nožem odrežite. Dobićete dugu rolnicu. Postupak ponavljati dok utrošite sav nadjev i na kraju ćete dobiti 5 dugih rolnica.

Sve rolnice isjecite na dužinu 4-5 cm. Svakoj podvijte krajeve ispod da dobijete mali jastučić. Redajte jedan do drugog u nauljenu tepsiju. Na kraju ih premažite ostatkom putera i ulja.











Rerna treba biti zagrijana na 200°.
Stavite mantije da se peku prvih 15 minuta na toj temperaturi, poslije smanjite na 180 i pecite još 20-tak minuta, ovisno od rerne.

Jogurt u bokalu izmiješajte sa mileramom, dodajte pasirani bijeli luk ili što sitnije isjeckan, posolite i pobiberite vrlo malo.

Ispečene mantije prelijte pripremljenim prelivom, kašikom fino premažite preko svake mantije, poklopite drugom tepsijom i ostavite da odstoje 10-tak minuta da upiju preliv.



Servirati toplo.

Dobar tek i uživajte u ovim predivnim zalogajima :)




Nema komentara:

Objavi komentar