subota, 21. prosinca 2013.

BIJELI JOGURT HLJEB

Domaći hljeb uvijek dobro prolazi. Često ga radim, ali se, za razliku od onog kojeg kupim, pojede do posljednje mrvice. Ostataka nema.

Ovo je verzija sa jogurtom, a rezultat je mekan i prozračan hljeb koji se sigurno neće povlačiti po kutijama za hljeb.

Količinu prilagodite svojim potrebama, ja pravim od ove količine brašna jer nas je u kući četvoro, tako da tokom dana nestane.


Sastojci:

1200 gr brašna
2,5 supene kašike suhog kvasca
1 kašičica šećera
1 supena kašika soli
2 kašike ulja
3 dcl jogurta
mlaka voda - količina po potrebi

Sve suhe sastojke izmiješati u posudi pa dodati jogurt i toliko mlake vode koliko je potrebno da se zamijesi tijesto ni tvrdo ni mekano...dakle srednje čvrstine kao za pitu.

Formirati loptu i ostaviti u posudu pokriveno plastičnom folijom da odstoji dok se masa udupla.

Kad je tijesto nadošlo, još jednom ga nauljenom rukom premjesite u posudi i opet ostavite da još jednom nadođe.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i dobro izraditi rukama. Mijesite dok ne čujete pucketanje tijesta - tj. pucanje mjehurića. Oblikujte veknu i podijelite je na 8 dijelova.

Svaki dio rukama izradite u lopticu i redajte u nauljen pleh sa razmakom između da imaju prostora narasti.

Pokrijte čistom krpom i ostavite da loptice narastu.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Kuhinjskim makazama svaku lopticu zasjeći na 3 mjesta.

Staviti hljeb da se peče 15 minuta na 180 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 130-140 stepeni i pecite još 20-tak minuta.



Ispečen hljeb pokrijte ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.





Nema komentara:

Objavi komentar