PITA OD TIKVICA
Kad ste na specijalnoj ishrani (u mom slučaju za dijabetičare), čini se da nemate puno izbora, ali tu i tamo "omakne" se neki dobar zalogaj.😀
Ova pita od tikvica je preukusna. Svi su je jeli, uključujući i unuke. Preporučujem svakako.👍🏻🫶🏻❤️🍀
Sastojci:
-2 srednje tikvice (oko 500 g)
-3 jaja
-150 g integralnog ovsenog brašna (može i heljdino ili speltino)
-100 g nemasnog sira (posni ili rikota)
-2 kašike maslinovog ulja
-1 prašak za pecivo (bez fosfata, ako imate)
-2 kašike sjemena po želji (lan, suncokret, susam)
-so, biber, peršun, bijeli luk u prahu (po ukusu)
Priprema:
1. Tikvice oprati, izrendati i blago posoliti. Ostaviti 10–15 minuta da puste vodu, pa dobro ocijediti.
2. U posebnoj posudi umutiti jaja, dodati sir, ulje i začine.
3. Ubaciti ocijeđene tikvice i izmješati.
4. Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, sjediniti u smjesu srednje gustine.
5. Sipati u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.
6. Posuti sjemenkama po vrhu.
7. Peći na 180 °C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.
Prijatno vam bilo! 💝
Primjedbe
Objavi komentar