MUSAKA OD TIKVICA (POGODNA ZA DIJABETIČARE)

 Stižem sa prijedlogom za savršenu musaku od tikvica, koja je pogodna za dijabetičare i sve one koji se žele zdravo hraniti. Probajte, preukusna je.👍🏻





Sastojci:

-3–4 srednje tikvice

-300 g mljevenog mesa (piletina, puretina ili nemasna junetina)

 -1 manji crni luk

-1 režanj bijelog luka

-1 manja mrkvica

-1 paradajz ili 150 ml pasiranog paradajza bez šećera

-2 jaja

-150 g nemasnog kiselog mlijeka ili jogurta (grčki jogurt)

-maslinovo ulje ili ulje u spreju (minimalno)

-peršun, biber, origano, so (umjereno), bijeli luk u granulama


Priprema:

1. Tikvice oprati i isjeći na tanke trake (ne ljuštiti). Posoliti lagano i ostaviti da puste vodu, pa obrisati ubrusom.

2. Fil: Na kašičici ulja prodinstati sitno sjeckan luk i bijeli luk, isjeckanu mrkvicu na kockice, te dodati mljeveno meso, pa kad porumeni dodati paradajz, začine i malo vode. Krčkati 10-ak minuta.

3. U vatrostalnu posudu poredati red tikvica, preko staviti fil od mesa, pa ponovo red tikvica. Ponoviti dok ne potrošite sve.

4. Preliv: Umutiti jaja s kiselim mlijekom/jogurtom ili grčkim jogurtom, dodati malo bibera i preliti preko musake.

5. Peći u rerni na 180 °C oko 40 minuta, dok ne porumeni.


Prijatno i vama!






Primjedbe

Popularni postovi