MUSAKA OD TIKVICA (POGODNA ZA DIJABETIČARE)
Stižem sa prijedlogom za savršenu musaku od tikvica, koja je pogodna za dijabetičare i sve one koji se žele zdravo hraniti. Probajte, preukusna je.👍🏻
Sastojci:
-3–4 srednje tikvice
-300 g mljevenog mesa (piletina, puretina ili nemasna junetina)
-1 manji crni luk
-1 režanj bijelog luka
-1 manja mrkvica
-1 paradajz ili 150 ml pasiranog paradajza bez šećera
-2 jaja
-150 g nemasnog kiselog mlijeka ili jogurta (grčki jogurt)
-maslinovo ulje ili ulje u spreju (minimalno)
-peršun, biber, origano, so (umjereno), bijeli luk u granulama
Priprema:
1. Tikvice oprati i isjeći na tanke trake (ne ljuštiti). Posoliti lagano i ostaviti da puste vodu, pa obrisati ubrusom.
2. Fil: Na kašičici ulja prodinstati sitno sjeckan luk i bijeli luk, isjeckanu mrkvicu na kockice, te dodati mljeveno meso, pa kad porumeni dodati paradajz, začine i malo vode. Krčkati 10-ak minuta.
3. U vatrostalnu posudu poredati red tikvica, preko staviti fil od mesa, pa ponovo red tikvica. Ponoviti dok ne potrošite sve.
4. Preliv: Umutiti jaja s kiselim mlijekom/jogurtom ili grčkim jogurtom, dodati malo bibera i preliti preko musake.
5. Peći u rerni na 180 °C oko 40 minuta, dok ne porumeni.
Prijatno i vama!
Primjedbe
Objavi komentar