KREMASTI KARAMEL KOLAČ
Ne znam za vas, ali mi jaaaaako volimo karamel! ♥️
Već sam pravila tortu sa ovom kremom i zaista je topčina!!!! 👌🏻👍🏻🔝🔝🔝
Divno, kremasto, preukusno.❣️❣️🫶🏻
💖
I kao što ste tražili evo i recepta. 🥰🥰🥰
✍️Biskvit:
🔻5 jaja
🔻5 kašika šećera
🔻5 kašika brašna
🔻2 kašike kakaa
🔻pola praška za pecivo
✍️Krema:
🔻500 ml mlijeka
🔻2 kesice pudinga sa okusom Tigre karamele
🔻200 gr šećera
🔻500 gr mascarponea
🔻1 vrećica želatine u prahu
✍️Karamel:
🔻180 gr šećera
🔻 prstohvat soli
🔻200 ml slatkog vrhnja
🔻15 gr maslaca
U šerpi otopiti 180 gr šećera i karamelizirati do svijetlo smeđe boje, preliti zagrijanim slatkim vrhnjem i sve sjediniti. U vruće umiješati maslac, dodati prstohvat soli i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Biskvit - odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati uz postepeno dodavanje šećera da budu čvrsti. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodavati jedan po jedan žumanjak, pa kad se sjedini, dodati mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, pa samo kratko miksati da se poveže.
Pleh dimenzija cca 30 x 20 obložiti papirom i izliti smjesu. Peći na 180° oko 20 min.
Od 500 ml mlijeka oduzeti dio, izmiješati sa prahom za puding, u ostatak dodati šećer i zakuhati. Želatinu natopiti sa 4 kašike vode i pustiti da nabubri. Skuhati puding, u vruć dodati želatinu, miješati dok se istopi, pokriti streč folijom i ohladiti do mlakog. U mlak puding umiksati maskarpone.
Kremom premazati biskvit, pa odozgo preliti karamelom. Ostaviti u frižider da se dodatno stisne još par sati i režite.
Imala sam u frižideru oko 100 ml slatkog vrhnja pa sam ga izmiksala i umiješala u kremu i dobila još prozračniji izgled. Nije obavezno. ❣️
Uživajte u vikendu koji je pred nama. 💜🫠😘😘😘
Primjedbe
Objavi komentar