ČOKO-UŽITAK
Kad znaš šta hoćeš.. Nećeš uzeti sve, što ti se nađe na putu..😍
A ovaj kolač se mora uzeti, željeli ga ili ne hahahahahaha. 😜😅😅😅😅
Za sve ljubitelje čokolade. 🥰🍫
✍️Biskvit:
🔻5 jaja
🔻5 kašika šećera
🔻5 kašika brašna
🔻2 kašike kakaa
🔻pola praška za pecivo
✍️ Ganache krema:
🔻500 ml slatkog vrhnja
🔻250 gr čokolade za kuhanje
✍️Nutella krema:
🔻100 gr čokolade za kuhanje
🔻200 gr Nutelle
🔻500 gr Mascarpone sira
🔻300 ml slatkog vrhnja
🔻250 gr mljevenih lješnjaka
✍️ Glazura:
🔻100 gr čokolade za kuhanje
🔻komadić maslaca
🔻šaka neslanog kikirikija
+
🔻petit keksi
Biskvit - odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati uz postepeno dodavanje šećera da budu čvrsti. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodavati jedan po jedan žumanjak, pa kad se sjedini, dodati mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, pa samo kratko miksati da se poveže.
Pleh dimenzija cca 30 x 20 obložiti papirom i izliti smjesu. Peći na 180° oko 20 min.
Za ganache - zagrijati slatko vrhnje do ključanja pa skloniti sa ringle i u njega dodati izlomljenu čokoladu i sve energično miješati žicom da se dobije glatka struktura. Sipati preko mlakog ili hladnog biskvita i ostaviti da se malo stisne.
Po ganachu poredati petit keks koji možete a i ne morate namakati i mlijeko.
Ostaviti u frižider.
Za pripremu kreme - čokoladu otopite na pari pa pomiješajte s Nutellom i mascarpone sirom sobne temperature. Umiksajte i mljevene lješnjake. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, te ga lagano umiješajte u pripremljenu kremu.
Premažite preko keksa. Ostaviti u frižider da se stisne.
Otopiti čokoladu na pari, pa dodati komadić maslaca i sve sjediniti pa premazati preko kolača. Posuti neslanim kikirikijem i sve u frižider da se dobro ohladi i stegne.
Kolač je izuzetan, ukusan, čvrst i neodoljiv.
Toliko od mene za danas. 😁😁😁😍😍🥰🥰😘😘😘
Pozdrav svima! 👋🏻🙋🏻♀️🫶🏻🫶🏻🫶🏻
Primjedbe
Objavi komentar