ČOKO-UŽITAK

Kad znaš šta hoćeš.. Nećeš uzeti sve, što ti se nađe na putu..😍

A ovaj kolač se mora uzeti, željeli ga ili ne hahahahahaha. 😜😅😅😅😅


Za sve ljubitelje čokolade. 🥰🍫




✍️Biskvit:

🔻5 jaja

🔻5 kašika šećera

🔻5 kašika brašna

🔻2 kašike kakaa

🔻pola praška za pecivo


✍️ Ganache krema:

🔻500 ml slatkog vrhnja 

🔻250 gr čokolade za kuhanje


✍️Nutella krema:

🔻100 gr čokolade za kuhanje

🔻200 gr Nutelle

🔻500 gr Mascarpone sira

🔻300 ml slatkog vrhnja

🔻250 gr mljevenih lješnjaka 


✍️ Glazura:

🔻100 gr čokolade za kuhanje

🔻komadić maslaca

🔻šaka neslanog kikirikija 

+

🔻petit keksi 


Biskvit - odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati uz postepeno dodavanje šećera da budu čvrsti. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodavati jedan po jedan žumanjak, pa kad se sjedini, dodati mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, pa samo kratko miksati da se poveže.

Pleh dimenzija cca 30 x 20 obložiti papirom i izliti smjesu. Peći na 180° oko 20 min. 

Za ganache - zagrijati slatko vrhnje do ključanja pa skloniti sa ringle i u njega dodati izlomljenu čokoladu i sve energično miješati žicom da se dobije glatka struktura. Sipati preko mlakog ili hladnog biskvita i ostaviti da se malo stisne. 

Po ganachu poredati petit keks koji možete a i ne morate namakati i mlijeko. 

Ostaviti u frižider. 

Za pripremu kreme - čokoladu otopite na pari pa pomiješajte s Nutellom i mascarpone sirom sobne temperature. Umiksajte i mljevene lješnjake. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, te ga lagano umiješajte u pripremljenu kremu.

Premažite preko keksa. Ostaviti u frižider da se stisne. 

Otopiti čokoladu na pari, pa dodati komadić maslaca i sve sjediniti pa premazati preko kolača. Posuti neslanim kikirikijem i sve u frižider da se dobro ohladi i stegne. 

Kolač je izuzetan, ukusan, čvrst i neodoljiv. 

Toliko od mene za danas. 😁😁😁😍😍🥰🥰😘😘😘

Pozdrav svima! 👋🏻🙋🏻‍♀️🫶🏻🫶🏻🫶🏻





Primjedbe

Popularni postovi