KREMASTE ČOKO-ORANŽ KOCKE
Život je prekratak. Prvo pojedi desert.😁😁😁
U ovom snježnom i hladnom danu bacimo se na ove divne čoko-orange kocke. 🍊🍫
Kombinacija koja se ne odbija.👍🏻
📍 Biskvit:
- 5 bjelanjaka
- 2 šoljice šećera (manje za crnu kafu)
- 2 šoljice mlijeka
- 2 šoljice ulja
- 4 kašike kakao praha
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
📍Krema:
- 5 žumanjaka
- 1 šoljica šećera
- 1 kesica pudinga od vanilije
- 5 kašika brašna
- 150 gr maslaca
- 5 dcl mlijeka
- rendana korica pola narandže
- sok pola narandže
📍Ganaš:
- 2 dcl slatkog vrhnja
- 200 gr čokolade za kuhanje
Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa u bjelanjke dodati šećer i sve izmiksati čvrsto. Dodati ulje i mlijeko pa sve mikserom sjediniti.
U posebnoj posudi izmiješati brašno, prašak za pecivo i kakao. Prosijati u izmiksane bjelanjke, lagano izmiješati i izliti u nauljen i pobrašnjen pleh, pa peći na 180° 20 minuta.
U posudu sa žumancim dodati šećer, brašno, prah za puding, malo mlijeka i sve sjediniti da nema grudvica (najbolje mikserom).
Ostatak mlijeka zakuhati i skuhati kao puding. U vruće umiješati maslac izrezan na kocke, koricu i sok pola narandže i sve sjediniti da se maslac istopi.
Preliti preko biskvita (ne smeta ako je biskvit vruć).
Ostaviti da se ohladi
Zagrijati slatko vrhnje, skloniti sa ringle, u njega dodati kockice čokolade i miješati dok se čokolada istopi.
Preliti preko ohlađenog kolača i ostaviti da se ganaš stisne.
Kolač prije prelijevanja ganašom, izvadite iz frižidera 15 min ranije, da vam se ganaš ne bi prebrzo stisnuo, što ja nisam uradila pa mi je ganaš malo grbav.😂😂😂
Rezati na kocke i uživati u divnom, kremastom čokoladnom okusu sa notom narandže. ❤️👍🏻😍
Primjedbe
Objavi komentar