JEDNOSTAVNA KREMASTA ČOKOLADNA TORTA
Ova torta je bila moj odabir za ovogodišnji Uskrs!
Sigurna sam da će se dopasti svim čokoljupcima.🍫
Sretan Uskrs svima koji slave!🥚🌸🍀💐🌺🐣🐰♥️
Podloga za kalup promjera 22 cm:
- 300 gr mljevenog keksa*
- 200 gr otopljenog maslaca
* Ukoliko želite tanju podlogu, smanjite količinu keksa i maslaca.
Krema:
- 800 ml mlijeka
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 10 kašika šećera
- 80 gr čokolade za kuhanje
- 200 gr maslaca
- 1 kesica šlaga u prahu
Dekoracija:
- 100 gr proprženih isjeckanih lješnjaka
Obruč postaviti na pladanj prekriven pek papirom. Maslac otopiti, preliti preko mljevenog keksa, dobro izmiješati i utapkati u obruč, pa poravnati kašikom i ostaviti sa strane.
Rastvoriti prašak za puding i šećer u malo mlijeka koje ste odvojili od onih 800 ml, a ostatak staviti na ringlu da prokuha. U mlijeko odmah ubaciti i čokoladu izlomljenu na kockice da se otopi dok mlijeko prokuha. Skuhati puding, prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
U ohlađen puding umiksati maslac sobne temperature, dodati šlag u prahu i sve sjediniti mikserom da bude pjenasto.
Preko podloge rasporediti kremu i fino poravnati. Ostaviti u frižider najbolje preko noći. Sutradan odstraniti obruč i posuti isprženim sjeckanim lješnjacima.
Sigurna sam da će se dopasti svim čokoljupcima.🍫
Sretan Uskrs svima koji slave!🥚🌸🍀💐🌺🐣🐰♥️
Podloga za kalup promjera 22 cm:
- 300 gr mljevenog keksa*
- 200 gr otopljenog maslaca
* Ukoliko želite tanju podlogu, smanjite količinu keksa i maslaca.
Krema:
- 800 ml mlijeka
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 10 kašika šećera
- 80 gr čokolade za kuhanje
- 200 gr maslaca
- 1 kesica šlaga u prahu
Dekoracija:
- 100 gr proprženih isjeckanih lješnjaka
Obruč postaviti na pladanj prekriven pek papirom. Maslac otopiti, preliti preko mljevenog keksa, dobro izmiješati i utapkati u obruč, pa poravnati kašikom i ostaviti sa strane.
Rastvoriti prašak za puding i šećer u malo mlijeka koje ste odvojili od onih 800 ml, a ostatak staviti na ringlu da prokuha. U mlijeko odmah ubaciti i čokoladu izlomljenu na kockice da se otopi dok mlijeko prokuha. Skuhati puding, prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
U ohlađen puding umiksati maslac sobne temperature, dodati šlag u prahu i sve sjediniti mikserom da bude pjenasto.
Preko podloge rasporediti kremu i fino poravnati. Ostaviti u frižider najbolje preko noći. Sutradan odstraniti obruč i posuti isprženim sjeckanim lješnjacima.
Primjedbe
Objavi komentar