SELJAČKI HLJEB

Prvi put sam ga napravila, a ubuduće ću ga raditi često jer je fenomenalan. Jednostavna priprema, a rezultat baš onakav kako volim: hrskava korica, mekana unutrašnjost, a izgled jako primamljiv.👍
Ako do sada niste, preporučujem da probate.


Sastojci:

- 600 gr brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika soli
- 1 čajna kašičica šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)

U posudu staviti brašno i sve sastojke, pa uz dodavanje mlake vode zamijesiti neljepljivo srednje mekano tijesto. Dobro ga izraditi rukama, pa pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.

Rernu zagrijati na 220°.
Šerpu sa poklopcem (može i vatrostalna posuda) staviti u rernu da se dobro zagrije.
Dok se grije posuda, pobrašniti sto, istresti nadošlo tijesto i samo ga u par pokreta oblikovati, bez da se premijesi.
Zagrijanu posudu posuti brašnom i prebaciti hljeb, odmah poklopiti i peći cca 50 minuta (moja rerna je sa ventilatorom i pekla sam tačno 50 minuta).
Ispečen hljeb izvaditi na suhu krpu i ostaviti da se ohladi, bez umotavanja.




Uživajte!!!




Primjedbe

Popularni postovi