KROFNICE IZ RERNE (2)

Fantastične krofnice pečene u rerni, punjene eurokremom ne ostavljaju ravnodušnim ni djecu ni odrasle.
Probajte!😊😊😊

Sastojci:

• 500 gr brašna
• 2 jaja
• 200 ml mlijeka
• 1 kašika maslaca
• malo soli
• 1 kesica suhog kvasca
• ribana korica 1 limuna

Nadjev:

• eurokrem, Nutella ili džem i
• šećer u prahu za posipanje
• 1 vanilin šećer

U malo mlakog mlijeka razmutiti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i malo brašna, promiješati i ostaviti da fermentira.
Zat u to dodati blago umućena jaja, omekšali maslac, koricu limuna, malo soli i uz dodavanje brašna zamijesiti srednje tvrdo, elastično tijesto koje se ne lijepi. Količina brašna malo može varirati. Pokriti krpom i ostaviti na toplo mjesto da naraste. Kada naraste, malo ga premjesite i ostavite još jednom da naraste.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu, ne mijesiti ga više, nego samo oklagijom rastanjiti na debljinu 1,5-2 cm. Čašom vaditi krofnice i redati ih u pleh sa malim razmakom između jer će dodatno narasti.
Rernu uključiti da se zagrije na 200°.
Kada stavite krofnice, odmah temperaturu smanjiti na 180° i peći ih oko 15 minuta. Pazite da ih ne prepečete jer će biti tvrde.
Ispečene pokriti krpom da odstoje nekoliko minuta.
Nastavkom za šlag bušiti krofne na sredini i poslije toga slastičarskom vrećicom napunjenom eurokremom puniti krofne. Na ovaj način će vam biti pune fila sve do dna.
Zatim ih posuti šećerom u prahu koji ste zamirisali vanilin šećerom i poslužiti.




Primjedbe

Popularni postovi