RAHVANIJA (RAVANIJA)
Pravi starinski kolač kakve su pripremale naše nane i bake, ali uvijek fenomenalan. Orijentalna poslastica, sočna i jako ukusna, a bogami i kalorična. Na vama je da li ćete probati :)
Biskvit:
Agda ili zaljev:
Za dekoraciju: kokosovo brašno i mljeveni orasi
Jaja, šećer i vanilin šećer mutiti mikserom 15-20 minuta da smjesa posvijetli i da bude pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa grizom i praškom za pecivo, lagano miješati žicom (ne mikserom) pa istresti u pleh premazan uljem i posut brašnom.
Peći na 190 stepeni oko 30 minuta.
Dok se peče biskvit, stavite agdu da se kuha.
Kada prokuha, kuhajte je oko 10 minuta (ako ne volite prejak zaljev) ili 15-20 minuta ako volite onu gustu agdu koja se razvlači.
Ostavite da se ohladi do mlakog.
Ohlađen biskvit preliti mlakom agdom, pa ohladiti na sobnoj temperaturi. Isjeći na kocke i posuti naizmjenično kokosom i mljevenim orasima.
Zatim odložiti u frižider da se dobro ohladi.
Pogledajte tu sočnost koja mami :)
Biskvit:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 10 kašika pšeničnog griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Agda ili zaljev:
- 800 ml vode
- 800 gr šećera
- 2 vanilin šećera
- po želji limun isječen na kriške
Za dekoraciju: kokosovo brašno i mljeveni orasi
Jaja, šećer i vanilin šećer mutiti mikserom 15-20 minuta da smjesa posvijetli i da bude pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa grizom i praškom za pecivo, lagano miješati žicom (ne mikserom) pa istresti u pleh premazan uljem i posut brašnom.
Peći na 190 stepeni oko 30 minuta.
Dok se peče biskvit, stavite agdu da se kuha.
Kada prokuha, kuhajte je oko 10 minuta (ako ne volite prejak zaljev) ili 15-20 minuta ako volite onu gustu agdu koja se razvlači.
Ostavite da se ohladi do mlakog.
Ohlađen biskvit preliti mlakom agdom, pa ohladiti na sobnoj temperaturi. Isjeći na kocke i posuti naizmjenično kokosom i mljevenim orasima.
Zatim odložiti u frižider da se dobro ohladi.
Pogledajte tu sočnost koja mami :)
Primjedbe
Objavi komentar