SOČNA TORTA SA JABUKAMA I ČOKOLADOM
Ovu finu, jednostavnu i super sočnu tortu sam napravila danas. U principu se radi kao kolač, a ja sam okrenula na tortu :) Fin biskvit, čokolada, jabuke, rum... fantastično!
Odlična je uz poslijepodnevnu kafu ili kao desert poslije ručka.
Biskvit:
Krema:
Glazura:
Cijela jaja dobro izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje i brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo.
Dno kalupa za torte promjera 26 cm obložiti papirom pa izliti smjesu. Smjesa je prilično gusta, pa je lijepo poravnajte i pecite na temperaturi 180° 20-25 minuta.
Ostavite da se ohladi.
Ohlađen biskvit prepolovite da dobijete 2 kore.
Prvu koru stavite na pladanj za torte, pa obruč okolo. Drugu koru izmrvite i ostavite sa strane.
Jabuke oguliti i isjeći na kriškice, preliti sa 1 dcl vode i rumom, pa staviti da se kuhaju oko 5 minuta.
Prebaciti ih u blender ili ih ispasirati štapnim mikserom. U vruću smjesu dodati puter i čokoladu pa miješati da se sve istopi i sjedini.
Na kraju umiješati izdrobljeni biskvit i sve izmiksati.
Smjesu izliti preko kore i staviti da se malo ohladi i stisne.
Čokoladu sa puterom i uljem otopiti na laganoj vatri, pa preliti tortu.
Posuti čokoladnim mrvicama i ostaviti da se dobro ohladi.
Skinuti obruč i servirati :)
Uživajte.
Odlična je uz poslijepodnevnu kafu ili kao desert poslije ručka.
Biskvit:
- 5 jaja
- 1 čaša od 2 dcl - šećera
- 2 dcl ulja
- 250 gr brašna
- 30 gr kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica ruma
Krema:
- 3 jabuke
- 150 gr šećera
- 1 dcl vode
- 3 kašike ruma
- 200 gr putera
- 100 gr čokolae
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 50 gr putera
- 2 kašike ulja
- čokoladne mrvice za dekoraciju
Cijela jaja dobro izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje i brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo.
Dno kalupa za torte promjera 26 cm obložiti papirom pa izliti smjesu. Smjesa je prilično gusta, pa je lijepo poravnajte i pecite na temperaturi 180° 20-25 minuta.
Ostavite da se ohladi.
Ohlađen biskvit prepolovite da dobijete 2 kore.
Prvu koru stavite na pladanj za torte, pa obruč okolo. Drugu koru izmrvite i ostavite sa strane.
Jabuke oguliti i isjeći na kriškice, preliti sa 1 dcl vode i rumom, pa staviti da se kuhaju oko 5 minuta.
Prebaciti ih u blender ili ih ispasirati štapnim mikserom. U vruću smjesu dodati puter i čokoladu pa miješati da se sve istopi i sjedini.
Na kraju umiješati izdrobljeni biskvit i sve izmiksati.
Smjesu izliti preko kore i staviti da se malo ohladi i stisne.
Čokoladu sa puterom i uljem otopiti na laganoj vatri, pa preliti tortu.
Posuti čokoladnim mrvicama i ostaviti da se dobro ohladi.
Skinuti obruč i servirati :)
Uživajte.
Primjedbe
Objavi komentar