MANTIJE
Nešto slično buredžicima, samo se priprema na malo drugačiji način.
Svi koji ih probaju, traže ponovo. Ako niste do sada jeli, obavezno probajte :)
Sastojci za tijesto:
Nadjev:
Po želji u nadjev možete dodati i 2-3 komada sjeckanog krompira (u originalnom receptu se ne dodaje, dok moji ukućani vole kada se meso pomiješa sa krompirom).
Pripremiti i masnoću za mantije na slijedeći način:
Preliv:
Prosijati 750 gr brašna, dodati so, malo izmiješati rukom, dodati ulje i dolivajući vodu zamijesiti elastično tijesto. Dobro ga izraditi rukama, a zatim podijeliti na 5 loptica. Svaka loptica ima otprilike 250 gr.
Formirane loptice poredati na pobrašnjenu tacnu i pokriti streč folijom da odmore 30-60 minuta.
Za to vrijeme sitno isjeckati crveni luk, pa pomiješati sa mljevenim mesom. Dodati so i biber i sve sjediniti. Na kraju dodati vruću vodu i još jednom rukom premjesiti. Ako dodajete krompir, dodajte ga sitnije sjeckanog ili rendanog. Ostavite nadjev sa strane.
Svaku jufku razvući oklagijom u prečnik 20 cm, premazati mješavinom putera i ulja, preko staviti drugi krug i tako svih 5 jufki. Zadnju petu ne mažete masnoćom.
Na sto staviti veliki stolnjak i pobrašniti ga. Prebaciti pripremljene i premazane jufke na stolnja, razvući oklagijom koliko može, a onda lagano rukama rastezati dok ne pokrijete cijeli sto. Odrezati krajeve koji vise sa stola (oni su deblji).
Na ivicu cijelom dužinom rasporediti 1/5 nadjeva, poprskati malo puterom i uljem, pomoću stolnjaka prebaciti jedan krug preko mesa (samo da ga pokrije i nožem odrežite. Dobićete dugu rolnicu. Postupak ponavljati dok utrošite sav nadjev i na kraju ćete dobiti 5 dugih rolnica.
Sve rolnice isjecite na dužinu 4-5 cm. Svakoj podvijte krajeve ispod da dobijete mali jastučić. Redajte jedan do drugog u nauljenu tepsiju. Na kraju ih premažite ostatkom putera i ulja.
Rerna treba biti zagrijana na 200°.
Stavite mantije da se peku prvih 15 minuta na toj temperaturi, poslije smanjite na 180 i pecite još 20-tak minuta, ovisno od rerne.
Jogurt u bokalu izmiješajte sa mileramom, dodajte pasirani bijeli luk ili što sitnije isjeckan, posolite i pobiberite vrlo malo.
Ispečene mantije prelijte pripremljenim prelivom, kašikom fino premažite preko svake mantije, poklopite drugom tepsijom i ostavite da odstoje 10-tak minuta da upiju preliv.
Servirati toplo.
Dobar tek i uživajte u ovim predivnim zalogajima :)
Svi koji ih probaju, traže ponovo. Ako niste do sada jeli, obavezno probajte :)
Sastojci za tijesto:
- 850 gr brašna
- 500 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja
Nadjev:
- 700 gr junećeg mljevenog mesa
- 2 glavice crvenog luka
- biber
- so
- 1 dcl vruće vode
Po želji u nadjev možete dodati i 2-3 komada sjeckanog krompira (u originalnom receptu se ne dodaje, dok moji ukućani vole kada se meso pomiješa sa krompirom).
Pripremiti i masnoću za mantije na slijedeći način:
- 4 pune kašike putera i
- 100 ml ulja otopiti zajedno da se dobro sjedini.
Preliv:
- 7 dcl jogurta
- 2-3 ispasirana režnja bijelog luka (količinu bijelog luka prilagodite ukusu)
- 2-3 kašike milerama
- malo soli i bibera
Prosijati 750 gr brašna, dodati so, malo izmiješati rukom, dodati ulje i dolivajući vodu zamijesiti elastično tijesto. Dobro ga izraditi rukama, a zatim podijeliti na 5 loptica. Svaka loptica ima otprilike 250 gr.
Formirane loptice poredati na pobrašnjenu tacnu i pokriti streč folijom da odmore 30-60 minuta.
Za to vrijeme sitno isjeckati crveni luk, pa pomiješati sa mljevenim mesom. Dodati so i biber i sve sjediniti. Na kraju dodati vruću vodu i još jednom rukom premjesiti. Ako dodajete krompir, dodajte ga sitnije sjeckanog ili rendanog. Ostavite nadjev sa strane.
Svaku jufku razvući oklagijom u prečnik 20 cm, premazati mješavinom putera i ulja, preko staviti drugi krug i tako svih 5 jufki. Zadnju petu ne mažete masnoćom.
Na sto staviti veliki stolnjak i pobrašniti ga. Prebaciti pripremljene i premazane jufke na stolnja, razvući oklagijom koliko može, a onda lagano rukama rastezati dok ne pokrijete cijeli sto. Odrezati krajeve koji vise sa stola (oni su deblji).
Na ivicu cijelom dužinom rasporediti 1/5 nadjeva, poprskati malo puterom i uljem, pomoću stolnjaka prebaciti jedan krug preko mesa (samo da ga pokrije i nožem odrežite. Dobićete dugu rolnicu. Postupak ponavljati dok utrošite sav nadjev i na kraju ćete dobiti 5 dugih rolnica.
Sve rolnice isjecite na dužinu 4-5 cm. Svakoj podvijte krajeve ispod da dobijete mali jastučić. Redajte jedan do drugog u nauljenu tepsiju. Na kraju ih premažite ostatkom putera i ulja.
Rerna treba biti zagrijana na 200°.
Stavite mantije da se peku prvih 15 minuta na toj temperaturi, poslije smanjite na 180 i pecite još 20-tak minuta, ovisno od rerne.
Jogurt u bokalu izmiješajte sa mileramom, dodajte pasirani bijeli luk ili što sitnije isjeckan, posolite i pobiberite vrlo malo.
Ispečene mantije prelijte pripremljenim prelivom, kašikom fino premažite preko svake mantije, poklopite drugom tepsijom i ostavite da odstoje 10-tak minuta da upiju preliv.
Servirati toplo.
Dobar tek i uživajte u ovim predivnim zalogajima :)
Primjedbe
Objavi komentar