TART SA DŽEMOM I JABUKAMA (integralna varijanta)
Zdravija verzija tarta, tog savršenog prhkog zalogaja koji se topi u ustima.
Da bih postigla neku manje kaloričnu verziju, koristila sam džem od marelica sa zaslađivačem, nakisele jabuke i naravno u tijesto sam stavila integralna brašna.
Ako vam se dopada, zašto ne probati? :)
Sastojci za prhko tijesto i za kalup promjera 28 cm:
Da bih postigla neku manje kaloričnu verziju, koristila sam džem od marelica sa zaslađivačem, nakisele jabuke i naravno u tijesto sam stavila integralna brašna.
Ako vam se dopada, zašto ne probati? :)
Sastojci za prhko tijesto i za kalup promjera 28 cm:
- 250 gr integralnog brašna (miješala sa raženo i ječmeno)
- 125 gr putera
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 kašika mljevenog lana
- 1 kašika kiselog vrhnja (12% m.m.)
Za premaz:
- 5-6 kašika džema od marelica
+
- 3-4 jabuke
- cimet
- šećer u prahu
Sve sastojke za tijesto izmiješati rukom, a podrazumijeva se da puter treba biti sobne temperature.
Formirati lopticu, zamotati u streč foliju i u frižider na 30-tak minuta.
Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi i lagano utisnuti u kalup za tart.
Premazati džemom od marelica.
Jabuke oguliti i isjeći na kriškice pa poredati po džemu.
Odozgo posuti cimetom (ja stavim više jer cimet obožavam).
Posuti i šećerom u prahu.
Peći na180° oko 15 minuta da lijepo porumeni.
Prohladiti i pred posluživanje posuti šećerom u prahu i sa još malo cimeta.
Ja sam baš uživala...i jednostavno i ukusno :)
Primjedbe
Objavi komentar