ROĐENDANSKA TORTA

Obzirom da sam ovu tortu pravila onako iz glave, a povodom rođendana mog zeta, nazvala sam je jednostavno "rođendanska"!

Savršeno kremasta, ukusna, sočna, odlično se reže i, šta da kažem, svi su bili oduševljeni i nisu našli niti jednu zamjerku.

Nekako imam dojam da čokoladna torta prolazi UVIJEK, doslovno uvijek, iako lično preferiram voćne varijante. No, o ukusima nećemo raspravljati.

Probajte, dopast će vam se, obećavam!





Sastojci za biskvit - (kalup promjera 26 cm):



  • 6 jaja
  • 180 gr brašna
  • 180 gr šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije ili 2 kesice vanilin šećera

Krema:

  • 750 ml mlijeka
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 10 kašika šećera
+

  • 300 gr čokolade za kuhanje
  • 1/2 l slatkog vrhnja

Glazura:

  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 1 dcl slatkog vrhnja

Ukoliko želite raditi čokoladnu ogradicu i ukrase, potrebno vam je još 100 gr čokolade za kuhanje.


Preporučujem prvo pripremiti kremu (jer je potrebno vrijeme za hlađenje).

Prah za puding pomiješati sa šećerom i 18 kašika mlijeka (koje ste oduzeti od ukupne količine 750 ml). Ostatak mlijeka zakuhati i skuhati klasičan puding.

Pokriti streč folijom i ostaviti da se dobro ohladi.
Ja ga ipak nakon sobnog hlađenja stavim u zamrzivač na 10-tak minuta.

U šerpu izliti slatko vrhnje, dodati čokoladu izlomljenu na kocke i zagrijavati na srednjoj temperaturi, neprestano miješajući žicom dok se čokolada potpuno otopi. Kad dobijete kompaktnu finu glatku masu, (ne smije prokuhati), skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Kao i puding, nakon hlađenja staviti u zamrzivač na 10-tak minuta da se dodatno stisne.

U međuvremenu dok vam se sastojci za kremu hlade, pripremiti biskvit.

Jaja, šećer i prstohvat soli,  miksati na najvećoj brzini 20-tak minuta, da smjesa duplo naraste i postane svijetla. Ne preporučujem manje od 20 minuta, jer je to veoma bitno. Poslije vam mikser za pripremu biskvita nije potreban.

U izmiksanu smjesu cjediljkom za čaj dodavati brašno i lagano špatulom miješati. Na kraju umiješati ekstrakt vanilije. 

Dno kalupa obložiti papirom i izliti smjesu, pa kašikom lijepo poravnati. 
Peći na 180° 25-30 minuta. Čačkalicom provjerite da li je pečen. Ne otvarati rernu, niti provjeravati da li je pečen prije nego prođe 20 minuta. 

Ispečen biskvit ostaviti u kalupu oko 5 minuta i okrenuti ga naopako na žicu za hlađenje. Pokriti čistom, suhom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađen sjeći na 3 dijela.

E sad se vraćamo kremi.
Smjesu sa vrhnjem miksati oko 30 sekundi, a zatim dodavati kašiku po kašiku ohlađenog pudinga. Miksati neprestano i ne obraćajte pažnju na male grudvice koje će se pojaviti, jer će miksanjem nestati. 

Na pladanj staviti koru, premazati obilno kremom (jer je izađe prilično), zatim druga kora, opet krema, treća kora i opet po vrhu krema. Ostatkom kreme premažite stranice torte.

Za glazuru, na laganoj temperaturi otopiti čokoladu i slatko vrhnje, neprestano miješajući da se čokolada otopi, pa malo prohladiti i kad počne prelaziti u fazu zgušnjavanja, preliti preko torte. Pustite da slobodno malo curi i sa strana.

Staviti u frižider da se dodatno stisne i ohladi.

Za čokoladnu ogradicu imate na internetu uputstvo kako se radi i postavlja na tortu. Dekorisati po želji.

Uživajte u svakom zalogaju.




Primjedbe

Popularni postovi