ČOKOLADNE ROZEN KOCKE
Fenomenalne kocke!
Relativno jednostavne pripreme i zaista fantastičnog okusa.
Potrebno je:
Glazura:
Ostatak mlijeka (550 ml) zakuhati, pa kada prkuha sipati pripremljenu smjesu i neprestano miješajući na srednoj temperaturi žicom, skuhati kao puding (do te gustoće).
Odmah u vruće dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje i margarin izrezan na listiće pa miješati dok se sve istopi i fino sjedini.
Koristila sam ove rozen kore - u pakovanju ima 10 listova.
Ne treba čekati da se hladi, nego odmah krenuti sa mazanjem kora.
Na svaki list sipati cca 5 supenih kašika fila, razmazati i sve tako redati do posljednje korice koja se ne premazuje.
Odozgo staviti dasku za meso i nečim malo opteretiti (može neka manja staklena zdjela da ne bude ni preteško ni prelagano) i ostaviti u frižider da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.
Kad se sve fino stegnulo i korice omekšale, pripremiti glazuru.
Prije stavljanja glazure kolač izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 15 minuta, da vam se glazura zbog hladnoće, ne bi stegnula prije nego je razmažete.
Čokoladu izlomiti na kockice i dodati ulje, pa na pari lagano otopiti i malo prohladiti da ne bude previše tekuća, pa premazati preko kolača.
Po želji odozgo možete sipati čoko mrvice, ribati čokoladu, posuti šarene mrvice, ali tek nakon što se čokolada počne fino stezati kako ne bi potonule.
Na kraju, kad se sve stegne, isjeći na kocke ili pravougaonike i servirati.
Sijeku se odlično i zaista ih preporučujem svima :)
Enjoy!
Relativno jednostavne pripreme i zaista fantastičnog okusa.
Potrebno je:
- 1 pakovanje rozen kora
- 750 ml mlijeka
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike ruma
- 125 gr čokolade za kuhanje
- 40 gr kakaa
- 45 gr gustina
- 125 gr margarina
Glazura:
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 6 supenih kašika ulja
Kakao, gustin, šećer, vanilin šećer i rum pomiješati sa 200 ml mlijeka i žicom dobro sjediniti da nema grudvica.
Na svaki list sipati cca 5 supenih kašika fila, razmazati i sve tako redati do posljednje korice koja se ne premazuje.
Kad se sve fino stegnulo i korice omekšale, pripremiti glazuru.
Prije stavljanja glazure kolač izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 15 minuta, da vam se glazura zbog hladnoće, ne bi stegnula prije nego je razmažete.
Čokoladu izlomiti na kockice i dodati ulje, pa na pari lagano otopiti i malo prohladiti da ne bude previše tekuća, pa premazati preko kolača.
Po želji odozgo možete sipati čoko mrvice, ribati čokoladu, posuti šarene mrvice, ali tek nakon što se čokolada počne fino stezati kako ne bi potonule.
Na kraju, kad se sve stegne, isjeći na kocke ili pravougaonike i servirati.
Sijeku se odlično i zaista ih preporučujem svima :)
Enjoy!
Primjedbe
Objavi komentar