DINSTANA ŠNICLA SA PIREOM OD KARFIOLA
Da ne pomislite da uvijek spremam nešto slatko, evo jednog divnog i zdravog ručka.
Veeeeliko mi je zadovoljstvo kad moji ukućani pojedu sa uživanjem nešto ovako zdravo.
Dokaz da zdrava hrana nije bezukusna i loša... Ovaj ručak ruši sve predrasude.
Probajte :)
Za pripremu šnicle:
Veeeeliko mi je zadovoljstvo kad moji ukućani pojedu sa uživanjem nešto ovako zdravo.
Dokaz da zdrava hrana nije bezukusna i loša... Ovaj ručak ruši sve predrasude.
Probajte :)
Za pripremu šnicle:
- 500 gr telećih šnicli (mogu i juneće ili neke druge koje volite)
- 1 veća glavica crvenog luka
- 3 veća režnja bijelog luka
- 1 mrkva
- 50 gr sjeckanog komorača
- 1/2 male kašičice kurkume
- prstohvat šafrana
- malo čili papričice
- so
- 3 dcl vode
- 1 kašika ulja
Za pire od karfiola:
- 1 manja glavica karfiola
- 3 režnja bijelog luka
- 1 kašičica bio začina
- 1 kašika maslinovog ulja
Šnicle istući čekićem i posoliti.
U pretis lonac staviti ulje i šnicle propržiti sa obje strane da lijepo porumene.
Dodati bijeli i crveni luk - krupnije isječen, mrkvu izrezanu na kolutove, komorač na kockice, dodati šafran, čili papričicu, kurkumu i podliti sa vodom. Zatvoriti poklopac i od trenutka kad pretis prošišti kuhati 5 minuta, zatim isključiti ringlu i ostaviti 5-6 minuta da para izađe iz lonca. Otvoriti lonac i vaša aromatična dinstana šnicla je gotova.
Ukoliko ne želite kuhati u pretis loncu, onda na srednjoj vatri dinstajte šniclu oko 40-tak minuta.
U međuvremenu, karfiol podijeliti na manje cvjetove i staviti ga u vodu pa uz dodatak bio začina kuhati nekoliko minuta da omekša.
Procijediti ga, a zatim staviti u dublju posudu, dodati ulje i bijeli luk, pa štapnim mikserom ispasirati da dobijete pire. Po želji dosoliti.
Ja sam danas karfiol isjeckala u sjecku pa sam dobila ovu teksturu kao na slici, sve zavisi kako vam se više dopada.
Poslužiti pire od karfiola sa aromatičnom dinstanom šniclom još toplo i uz krišku finog integralnog hljeba imate savršen i zdrav obrok.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar