BAVARSKA PECIVA
Predivna mekana peciva poput ovih uvijek će biti rado viđena na vašem stolu :)
Ono što odlikuje i ova peciva čini posebnim je njihova ispunjena unutrašnjost, mekoća, okus i način pripreme (kupka sa sodom bikarbonom).
Sastojci za tijesto:
Ono što odlikuje i ova peciva čini posebnim je njihova ispunjena unutrašnjost, mekoća, okus i način pripreme (kupka sa sodom bikarbonom).
Sastojci za tijesto:
- 800 gr brašna
- 1,5 kašika suhog kvasca
- 200 ml tople vode
- 200 ml jogurta (ili mlijeka)
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 50 ml ulja
Kupka:
- 2 l vode
- 6 kašika sode bikarbone
- 1 kašika soli
+
- so za posipanje
Sve suhe sastojke za tijesto izmješati, pa dodati jogurt i vodu, pa rukom umijesiti tijesto srednje tvrdoće. Ovisno o vrsti brašna, možda će vam trebati još malo tečnosti, pa dodajte mlaku vodu.
Ne treba čekati da se tijesto digne, nego ga odmah prebaciti na pobrašnjen sto i dobro izraditi rukama, pa ga podijeliti na 12 loptica. Svaku lopticu premjesiti i redati na dio stola koji ste premazali uljem. Ostavite loptice da stoje oko 15 minuta.
Rernu uključiti da se zagrije na 200°.
Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.
U šerpu staviti vodu, sodu bikarbonu i so pa staviti da prokuha.
Od svake loptice tijesta na nauljenoj podlozi formirajte kifle, perece ili zemičke.
U proključalu vodu stavljati po 3 peciva. Kad isplivaju na površinu lagano ih okrenuti šupljikavom kašikom i kuhati sa druge strane oko 20-tak sekundi. Vaditi ih šupljikavom kašikom i redati na papir u pleh.
Kad završite sva peciva posolite, oštrim nožem zarežite odozgo (da dobijete bijeli dio) i stavite u zagrijanu rernu na 200° i odmah nakon što ste ih stavili u peć, smanjite temperaturu na 180°.
Pecite ih oko 20-25 minuta da dobiju divnu tamno-smeđu boju. Neka vas ne zavara njihova težina, jer su ova peciva teža od onih klasičnih.
NAPOMENA: Nakon kupke, peciva možete posuti i omiljenim sjemenkama i obzirom da su mokra, sve će se to divno zalijepiti za njih. Fenomenalna su!
Čuvajte ih na zraku, otkrivena :)
Poslužite topla ili hladna za doručak, večeru, uz sve što volite...
A ovako izgledaju unutra - puna i mekana:
Primjedbe
Objavi komentar