RAŽENA ŠTRUDLA SA DŽEMOM I ORASIMA
Dovoljno je reći štrudla...
Malo drugačije tijesto, koje se radi bez jaja, sa vodom, uz vrlo malo jogurta, pokazalo se fantastičnim. Mekano kao duša.
Tijesto:
Malo drugačije tijesto, koje se radi bez jaja, sa vodom, uz vrlo malo jogurta, pokazalo se fantastičnim. Mekano kao duša.
Tijesto:
- 100 gr raženog brašna
- 290 gr bijelog brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 5 kašika ulja
- 5 kašika jogurta
- 3 kašike šećera
- mlaka voda - količina po potrebi
Nadjev:
- 7-8 kašika džema (vrsta džema po vašem izboru, ja sam koristila od višnje)
- 5-6 kašika sjeckanih oraha
Po želji šećer u prahu za posipanje.
Od svih sastojaka zamijesiti srednje mekano tijesto, koje se ne lijepi za ruke. Dobro ga izraditi, pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.
Nadošlo tijesto premjesiti na pobrašnjenoj podlozi i podijeliti na dva dijela za dvije štrudle.
Svaki dio razvaljati u pravougaoni oblik, debljine 0,5 cm. Premazati džemom i posuti sjeckanim orasima pa zarolati.
Staviti u nauljen duguljasti pleh (ja sam koristila kalupe za hljeb) i ostaviti još oko 20-tak minuta.
Peći u zagrijanoj rerni na 180° oko 25 minuta.
Ispečene ostaviti u kalupu da se malo prohlade, zatim ih izvaditi i zamotati u čistu i suhu krpu da dodatno omekšaju i ohlade se.
Ohlađene posuti šećerom u prahu, sjeći na kriške i poslužiti.
Jednostavne i divne...
Primjedbe
Objavi komentar