INTEGRALNI HLJEB OD 5 VRSTA BRAŠNA
Savršen i zdrav hljeb.. Mekan i svjež i sutra, pa i prekosutra... :)
Probajte...
Mjera je čaša od 2 dcl!
Sastojci:
Probajte...
Mjera je čaša od 2 dcl!
Sastojci:
- 1 čaša heljdinog brašna
- 1 čaša raževog brašna
- 1 čaša ječmenog brašna
- 3 kašike sojinog brašna
- 3 čaše pšeničnog brašna
- 2 kašike suhog kvasca
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 2 pune kašike sjemenki suncokreta
- 1 kašika mljevenog lana
- 1 kašika sjemenki lana
- mlaka voda - količina po potrebi
Sve vrste brašna pomiješati, pa dodati sjemenke, ulje, so, šećer i dodavati mlaku vodu toliko da dobijete mekano, skoro ljepljivo tijesto.
Drvenom kuhačom ga dobro izmješati i ostaviti na toplo mjesto da naraste.
Radni sto obilno posuti brašnom i istresti nadošlo tijesto, lagano ga rukama promijesiti da dobijete malkice čvršće tijesto.
Podijeliti na 7 dijelova i blago rukom oblikovati loptice. Ne obraćajte pažnju ako vam se tijesto i dalje blago lijepi za ruke, tako treba da bude.
Redati u nauljen pleh, pa ostaviti da još jednom naraste.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 30-35 minuta.
Ispečen hljeb pokriti vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Savršeno je mekan i jako, jako ukusan.
Primjedbe
Objavi komentar