ZDRAVA SUPA OD KARFIOLA I BROKULA SA KNEDLAMA OD HELJDE
Mislim da je suvišno reći koliko je ova supa zdrava i ukusna - karfiol i brokule dobitna kombinacija, bar za nas koji volimo to povrće.
Da bi bila hranjivija dodala sam i knedle od heljdinog brašna i griza i bio je to pun pogodak. Meni je bila kompletan ručak :)))
1 manja glavica karfiola
1 manja glavica brokolija
svježe isjeckan peršunov list
korijen celera i peršuna sitno isjeckan
2-3 kašike ulja
1 glavica crvenog luka
vegeta
svježe mljeveni šareni biber
2-3 lista karfiola isjeckan na rezance
mljeveni đumbir
1 kašičica muškatnog oraščića
1 kašičica origana
Za knedle od heljdinog brašna:
2 jaja
3 kašike heljdinog brašna
2-3 kašike griza
sitno sjeckan peršun
Crveni luk sitno isjeckati. Očistiti karfiol i brokoli, iskidati na cvjetove. Korijen celera i peršuna sitno isjeckati ili izrendati.
Na malo ulja izdinstati isjeckan crveni luk, da postane staklast. Dodati celer i peršun, kratko prodinstati, a onda staviti cvjetove brokolija i karfiola, isjeckane listove karfiola i doliti vode i kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
U međuvremenu pripremiti smjesu za knedle. Viljuškom umutiti jaja, pa dodati heljdino brašno i griz, sve zajedno izmiješati i ostaviti sa strane da malo griz nabubri. Pazite da ne pretjerate sa grizom, jer će vam knedle biti tvrde. Količina u principu ovisi od veličine jaja.
Kada je povrće omekšalo, kašičicom vaditi smjesu za knedle i lagano sipati u supu koja kuha na laganoj vatri (temperatura ne smije biti jaka jer će se knedle raspadati). Ostaviti da sve skupa kuha još 10-tak minuta.
Na kraju dodati vegetu, začine i svježe isjeckan peršunov list i još kratko prokuhati.
Servirati posuto svježe mljevenim šarenim biberom.
Po želji u supu možete dodati i isječenu mrkvu, te začiniti začinima koji vam se sviđaju :)
Da bi bila hranjivija dodala sam i knedle od heljdinog brašna i griza i bio je to pun pogodak. Meni je bila kompletan ručak :)))
1 manja glavica karfiola
1 manja glavica brokolija
svježe isjeckan peršunov list
korijen celera i peršuna sitno isjeckan
2-3 kašike ulja
1 glavica crvenog luka
vegeta
svježe mljeveni šareni biber
2-3 lista karfiola isjeckan na rezance
mljeveni đumbir
1 kašičica muškatnog oraščića
1 kašičica origana
Za knedle od heljdinog brašna:
2 jaja
3 kašike heljdinog brašna
2-3 kašike griza
sitno sjeckan peršun
Crveni luk sitno isjeckati. Očistiti karfiol i brokoli, iskidati na cvjetove. Korijen celera i peršuna sitno isjeckati ili izrendati.
Na malo ulja izdinstati isjeckan crveni luk, da postane staklast. Dodati celer i peršun, kratko prodinstati, a onda staviti cvjetove brokolija i karfiola, isjeckane listove karfiola i doliti vode i kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
U međuvremenu pripremiti smjesu za knedle. Viljuškom umutiti jaja, pa dodati heljdino brašno i griz, sve zajedno izmiješati i ostaviti sa strane da malo griz nabubri. Pazite da ne pretjerate sa grizom, jer će vam knedle biti tvrde. Količina u principu ovisi od veličine jaja.
Kada je povrće omekšalo, kašičicom vaditi smjesu za knedle i lagano sipati u supu koja kuha na laganoj vatri (temperatura ne smije biti jaka jer će se knedle raspadati). Ostaviti da sve skupa kuha još 10-tak minuta.
Na kraju dodati vegetu, začine i svježe isjeckan peršunov list i još kratko prokuhati.
Servirati posuto svježe mljevenim šarenim biberom.
Po želji u supu možete dodati i isječenu mrkvu, te začiniti začinima koji vam se sviđaju :)
Primjedbe
Objavi komentar