PIZZA - ZDRAVIJA VERZIJA

Bilo kuda - heljda svuda, tako i u ovo tijesto za pizzu! Definitivno mi se jako dopada. Iskombinirala sam i umak od pelata za premaz tijesta i odlično se uklopio sa ovim tijestom.

Pizza je sočna, blago hrskava, jako ukusna... Šta reći, nego probajte i ovako :)

T

Mjera je za veliki pleh od rerne!

Tijesto za pizzu:

370 gr bijelog brašna
130 gr heljdinog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
1 kesica suhog kvasca
mlaka voda - količina po potrebi

Umak od pelata:

1 limenka pelata
3-4 režnja bijelog luka
1 manja glavica crvenog luka
1 kašika maslinovog ulja
sušeni bosiljak
origano
malo vegete
mljeveni biber

Nadjev:

200 gr pilećih fileta
2 manje kobasice
200 gr šampinjona

origano za posipanje
kečap

Prvo pripremiti umak od pelata da bi se ohladio dok pripremite ostalo.

Pelat isjeckati na komadiće i zajedno sa sosom istresti na kašiku maslinovog ulja pa propržiti na srednje jakoj temperaturi. Dodati sitno isjeckan crveni i bijeli luk, prodinstati, a potom dodati suhe začine. Pirjati toliko dugo dok dobijete gust umak i skloniti sa ringle da se ohladi.



Pomiješati heljdino sa bijelim brašnom, dodati šećer, so, maslinovo ulje, kvasac i uz dodatak mlake vode zamijesiti tijesto kao za pitu. Dobro ga izraditi rukama, staviti u nauljenu plastičnu posudu, nožem zasjeći na 4 dijela, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu da nadođe.



Šampinjone očistiti i isjeći na listiće. Piletinu isjeći na kockice, pa posuti začinom za piletinu i dobro izmješati. Kobasice isjeći na krugove.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen radni sto, premjesiti i razvući oklagijom na veličinu pleha.

Pleh malo nauljiti, prebaciti tijesto i fino ga poravnati rukama.

Preko tijesta premazati umak od pelata, poredati komadiće piletine, kolutiće kobasica, posuti pripremljene i isječene gljive i obilno posuti origanom.





Peći u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 10-15 minuta, zavisi od vaše rerne. 



Vruću pizzu isjeći, servirati i posuti kečapom.

Prijatno i vama :)








Primjedbe

Popularni postovi