ZAPEČENA PILETINA SA DOMAĆOM TARHANOM
Tarhanu obično spremamo za razne vrste supa i zaista je odlična, ali ovaj put sam je pripremila zapečenu u rerni sa komadima piletine. Ručak je bio savršen - pojeo se sve do posljednje mrvice...
Probajte i vi ovaj način, svidjet će vam se, daleko je ukusnije nego pileće meso sa rižom.
Probajte i vi ovaj način, svidjet će vam se, daleko je ukusnije nego pileće meso sa rižom.
Sastojci za tarhanu:
2 jaja
prstohvat soli
brašno po potrebi
+
pileći temeljac cca 1 litar
ili prokuhan 1 litar vode sa kockom za supu, nasjeckanim svježim peršunom i začinima po želji, te mljevenom crvenom paprikom
+
1 kg pilećih karabataka ili drugi dijelovi pilećeg mesa
Prvo treba pripremiti domaću tarhanu.
U posudi umutiti jaja, dodati prstohvat soli i dodavati brašno. Tijesto treba da bude tvrđe, pa količinu brašna odredite sami. U principu treba biti tvrđe nego tijesto za domaće rezance.
Zatim na pobrašnjenu radnu površinu izrendajte tijesto i ostavite da se prosuši dok pripremite piletinu.
Komade piletine operite, posušite i začinite začinom za piletinu.
Pripremite pileći temeljac ili prokuhajte cca 1 litar vode sa pilećom kockom za supu, svježe isjeckanim peršunom, mljevenom crvenom paprikom, sušenim celerom i dodajte malo mljevenog kardamoma.
Rernu zagrijati na 190 stepeni.
U nauljenu tepsiju poredati začinjene komade piletine i stavite da se peku toliko da lijepo porumene.
Pripremljenu tarhanu pospite oko komada piletine i zalijte pripremljenim temeljcem, pokrijte aluminijskom folijom i stavite u rernu otprilike 20-tak minuta.
Provjerite da li je voda slučajno ukuhala, ako jeste dolijte malo i ponovo pokrijte folijom i nastavite sve peći još oko 10-tak minuta.
Zatim skinite foliju i vratite sve u rernu da jelo dobije finu zlatnu boju.
Jelo poslužite uz salatu od svježeg kupusa ili neku drugu salatu po vašem izboru.
Dobar tek želim :)
Primjedbe
Objavi komentar