FINE POGAČICE SA BIJELIM LUKOM I ORIGANOM
Predobre!
Tijesto:
480 gr brašna
1 kašičica šećera
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice suhog kvasca
1,5 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
60 ml jogurta
260 ml mlake vode
Premaz:
1 kašika putera
1 kašičica origana
2 kašike bijelog luka u granulama
Sve suhe sastojke izmješati u zdjeli i polako dodavati tekuće. Zamijesiti homogeno i elastično tijesto. Premazati posudu uljem, staviti tijesto, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplo mjesto oko sat vremena da odstoji.
Preručiti na pobrašnjen sto, premjesiti i tijesto podijeliti na 8 dijelova. Od svakog dijela razvaljati valjke duge 25 cm. Vezati ih u čvor, pa krajeve zalijepiti jedan za drugi ispod formiranog peciva. Tako ćete dobiti ovaj oblik kao kod mene.
Redati pogačice u papirom obložen pleh.
Pokriti ih i ostaviti da odstoje 15-tak minuta.
U međuvremenu pripremite premaz.
Kašiku putera rastopiti na laganoj vatri pa u njega umiješati origano i bijeli luk.
Premazati peciva pripremljenom smjesom.
Staviti pogačice da se peku u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Ispečene prekriti krpom i ostaviti da odstoje 10-tak minuta, a zatim poslužiti uz sve što vam odgovara: sir, kajmak, varivo, mesni narezak.. :)
Primjedbe
Objavi komentar