nedjelja, 15. veljače 2015.

PRINCESS KROFNE

Još jedna stara poslastica...i opet ne znam da li postoji neko da ih ne voli?

Vrlo brzo je pladanj bio prazan, slijedeći put - dupla mjera :D

Ako ih niste pravili obavezno probajte ;)

P.S. Potrudila sam se fotografisati postupak pripreme, kako bi i onima koji se usude da ih prvi put naprave, sve bilo jasnije i jednostavno.








Tijesto:



  • 200 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 6 punih kašika brašna (baš punih)
  • 3 jaja


Krema:


  • 3 žumanjka
  • 300 ml mlijeka
  • 5 punih kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml slatkog vrhnja

+

  • šećer u prahu za posipanje
  • 100 ml slatkog vrhnja 

U šerpicu staviti ulje i vodu da prokuhaju.
Kad proključa, skloniti sa ringle, dodati brašno i žicom dobro promiješati da se dobije gusta smjesa. Ostaviti da se prohladi do mlakog.

U mlako dodati jedno po jedno jaje, miksajući cijelo vrijeme. 

Pleh za pečenje tanko premazati uljem, pa staviti pek papir i fiksirati ga za pleh.


Slastičarski špric napuniti smjesom za tijesto i na papiru praviti krofnice - štrcati iz sredine prema van u krug pa ići malo i u visinu. Od ove mjere meni je izašlo 20 krofnica srednje veličine.


Rerna treba biti zagrijana na 200°.
Krofne peći oko 20-25 minuta da fino porumene i narastu, s tim da rernu NE OTVARATE prvih 15 minuta pečenja, kako se ne bi spustile.

Ispečene krofnice ostaviti da se skroz ohlade.



Sada pripremiti kremu.

200 ml mlijeka staviti da prokuha. U posuditi izmješati šećer, brašno, vanilin šećer, žumanca sa preostalih 100 ml mlijeka, da nema grudvica.

Zakuhati smjesu u prokuhanom mlijeku i žicom miješati dok se zgusne.

Ostaviti sa strane da se skroz ohladi.



Dok se krema hladi izmiksati 200 ml vrhnja (u receptu navedeno 100 ml za kremu i 100 ml naknadno).

U ohlađenu kremu umiksati pola količine izmiksanog vrhnja.

Krofnice oštrim nožem presjeći na pola. 


Unutra trebaju biti ovako šuplje.

Slastičarski špric napuniti žutom kremom i svaku krofnicu puniti jednim slojem.

Zatim špric napuniti preostalim izmiksanim slatkim vrhnjem, pa preko žute kreme staviti i šlag. Poklopiti svaku krofnu kapicom.


Odozgo posuti šećerom u prahu.





Možete ih konzumirati odmah, ali su još bolje kada odstoje bar sat vremena.

Uživajte svim čulima :)

NAPOMENA: Moja preporuka je povećati količinu žute kreme, ići sa 1,5 mjerom od navedene, jer mi je za 3-4 krofnice zafalilo kreme u onoj količini koja bi trebala biti. To sam nadoknadila šlagom, ali slijedeći put ću količinu kreme povećati za pola mjere.




Nema komentara:

Objavi komentar