petak, 20. veljače 2015.

DINSTANA ŠNICLA SA PIREOM OD KARFIOLA

Da ne pomislite da uvijek spremam nešto slatko, evo jednog divnog i zdravog ručka.
Veeeeliko mi je zadovoljstvo kad moji ukućani pojedu sa uživanjem nešto ovako zdravo.

Dokaz da zdrava hrana nije bezukusna i loša... Ovaj ručak ruši sve predrasude.

Probajte :)



Za pripremu šnicle:



  • 500 gr telećih šnicli (mogu i juneće ili neke druge koje volite)
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 3 veća režnja bijelog luka
  • 1 mrkva
  • 50 gr sjeckanog komorača
  • 1/2 male kašičice kurkume
  • prstohvat šafrana
  • malo čili papričice
  • so 
  • 3 dcl vode
  • 1 kašika ulja

Za pire od karfiola:

  • 1 manja glavica karfiola
  • 3 režnja bijelog luka
  • 1 kašičica bio začina
  • 1 kašika maslinovog ulja

Šnicle istući čekićem i posoliti.
U pretis lonac staviti ulje i šnicle propržiti sa obje strane da lijepo porumene.
Dodati bijeli i crveni luk - krupnije isječen, mrkvu izrezanu na kolutove, komorač na kockice, dodati šafran, čili papričicu, kurkumu i podliti sa vodom. Zatvoriti poklopac i od trenutka kad pretis prošišti kuhati 5 minuta, zatim isključiti ringlu i ostaviti 5-6 minuta da para izađe iz lonca. Otvoriti lonac i vaša aromatična dinstana šnicla je gotova.

Ukoliko ne želite kuhati u pretis loncu, onda na srednjoj vatri dinstajte šniclu oko 40-tak minuta.



U međuvremenu, karfiol podijeliti na manje cvjetove i staviti ga u vodu pa uz dodatak bio začina kuhati nekoliko minuta da omekša.
Procijediti ga, a zatim staviti u dublju posudu, dodati ulje i bijeli luk, pa štapnim mikserom ispasirati da dobijete pire. Po želji dosoliti.

Ja sam danas karfiol isjeckala u sjecku pa sam dobila ovu teksturu  kao na slici, sve zavisi kako vam se više dopada.



Poslužiti pire od karfiola sa aromatičnom dinstanom šniclom još toplo i uz krišku finog integralnog hljeba imate savršen i zdrav obrok.


Dobar tek :)





Nema komentara:

Objavi komentar