četvrtak, 31. listopada 2013.

GRAH VARIVO

Znam da neću izmisliti toplu vodu, pisanjem recepta o grah varivu, ali neka se nađe za mlade domaćice.

Spremam ga na ovaj način, pa možda se dopadne i vama :)



500 gr graha (šareni, smeđi, bijeli, koji volite)
1 veća glavica crvenog luka
5-6 režnjeva bijelog luka
1 komad prase
2 mrkve
suho meso - količina i vrsta po vašem izboru
voda
kašičica sode bikarbone
sitno sjeckan svježi peršun
mljeveni đumbir
celer
svježe mljeveni šareni biber
vegeta


Hladna zaprška:

2 kašike sos paradajza
2 kašike integralnog brašna
voda

Grah (ako je stariji) potopiti noć prije. Ja sam koristila ovogodišnji pa sam ga potopila svega par sati.

U grah dodati vodu i obariti oko 15-tak minuta uz dodatak kašičice sode bikarbone.

Ocijediti ga i prosuti vodu.

Suho meso oprati.
U express lonac staviti malo ulja, prodinstati kratko isjeckanu prasu, crveni i bijeli luk da fino zamiriše, zatim dodati na kockice isjeckanu mrkvu i  suho meso, promiješati, a zatim dodati i ocijeđeni grah. Doliti vode otprilike 2-3 prsta preko svih sastojaka, zatvoriti poklopac i pustiti da prošišti.

Od trenutka kad prošišti kuhati oko 30 minuta na srednje jakoj vatri.

Pustiti paru i skinuti poklopac.
Napraviti hladnu zapršku tako što ćete izmiješati brašno, sos paradajz i vodu u jednoj čaši, dodati u grah i sve zajedno prokuhati još 10-tak minuta. Ukoliko volite gušće varivo dodajte više brašna.

Na kraju dodati sitno isjeckan svježi peršun i ostale začine, promiješajte, provjerite okus i servirajte uz dobar integralni hljeb i neku kiselu salatu.

Dobar tek :)

Nema komentara:

Objavi komentar