nedjelja, 27. listopada 2013.

FINE POGAČICE SA BIJELIM LUKOM I ORIGANOM

Predobre!


Tijesto:

480 gr brašna
1 kašičica šećera
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice suhog kvasca
1,5 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
60 ml jogurta
260 ml mlake vode

Premaz:

1 kašika putera
1 kašičica origana
2 kašike bijelog luka u granulama

Sve suhe sastojke izmješati u zdjeli i polako dodavati tekuće. Zamijesiti homogeno i elastično tijesto. Premazati posudu uljem, staviti tijesto, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplo mjesto oko sat vremena da odstoji.

Preručiti na pobrašnjen sto, premjesiti i tijesto podijeliti na 8 dijelova. Od svakog dijela razvaljati valjke duge 25 cm. Vezati ih u čvor, pa krajeve zalijepiti jedan za drugi ispod formiranog peciva.  Tako ćete dobiti ovaj oblik kao kod mene.

Redati pogačice u papirom obložen pleh.
Pokriti ih i ostaviti da odstoje 15-tak minuta.
U međuvremenu pripremite premaz.

Kašiku putera rastopiti na laganoj vatri pa u njega umiješati origano i bijeli luk.
Premazati peciva pripremljenom smjesom.
Staviti pogačice da se peku u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta.

Ispečene prekriti krpom i ostaviti da odstoje 10-tak minuta, a zatim poslužiti uz sve što vam odgovara: sir, kajmak, varivo, mesni narezak..  :)


Nema komentara:

Objavi komentar