utorak, 29. listopada 2013.

DOMAĆE INTEGRALNE TORTELINE PUNJENE SLANIM OVČIJIM SIROM

Zdrava tjestenina može sebi dozvoliti kaloričniji nadjev... Baš su onako po mojoj mjeri... Eto jedna od ideja za vaš sutrašnji ručak :)


Sastojci za tijesto:

3 jaja
prstohvat soli
200 gr pšeničnog brašna
100 g integralnog brašna

Nadjev:

slani ovčiji sir

Posipanje:

ribani parmezan

Izmiješati obje vrste brašna u zdjeli, pa u sredinu dodati 3 cijela jajeta i prstohvat soli. Rukama zamijesiti kompaktno tvrđe tijesto. Prebaciti ga na pobrašnjen radni sto i oklagijom razvaljati što tanje.



Ako imate mašinu za tjesteninu još bolje. Ja ću je definitivno morati kupiti :)

Razvaljanu tjesteninu sjekačem za tijesto isjeći na kocke željene veličine. Moje su bile 6 x 6 cm, mogu i manje i veće, ovisno kako vam se više sviđa.

Na svaku kocku staviti komadić slanog ovčijeg sira.


Od nadjevene kocke formirati trougao i zalijepiti mu ivice.


Zatim krajeve spojiti i pritisnuti prstima kako se ne bi odlijepili.


Završite na isti način sa preostalim kockama.
Formirane torteline ostavite da stoje na pobrašnjenoj podlozi.



NAPOMENA: Ukoliko ih ne želite odmah kuhati, poredajte ih na tacnu i stavite u zamrzivač da se zalede. Zatim ih samo prebacite u vrećicu za zamrzivač i ostavite dok vam ne zatrebaju :)

U veću šerpu staviti vodu, posoliti je i nasuti malo ulja, pa pustiti da zakuha.

U kipuću vodu ubaciti torteline, past će na dno, a poslije isplivati na površinu. Kad isplivaju na površinu kuhati ih 15-20 minuta.

Kuhane torteline ocijediti u cjediljci, po želji ih pospite rastopljenim puterom i ribanim parmezanom.


Ja sam danas na svaku tortelinu stavila malo krem sira sa sjeckanim kiselim krastavcima, koprom i senfom i posula parmezanom.

Torteline se po želji mogu preliti i nekim sosom po vašem izboru.

Dobar tek vam želim :)


I naravno presjek:

Nema komentara:

Objavi komentar