SAVRŠEN INTEGRALNI HLJEB
Fenomenalan i jako ukusan hljeb od 3 vrste integralnog brašna, koji ostaje svjež i do 5 dana, a poslije pečenja se može i zamrznuti.
Sastojci:
250 gr integralnog pšeničnog brašna
250 gr integralnog speltinog brašna
125 gr integralnog raženog brašna
1 kesica suhog kvasca
2 čajne kašike soli
2 supene kašike ulja
sok 1/4 limuna
2 kašike mljevenog lana
450 ml tople vode
Za posipanje:
sjemenke po želji
U posudu staviti sve vrste brašna, dodati so, kvasac, ulje, mljeveni lan, limunov sok i uz dodavanje tople vode zamijesiti tijesto mikserom sa spiralnim nastavcima.
Pokriti streč folijom i krpom, te ostaviti na toplom mjestu 45 minuta.
Nakon toga ponovo izmiksati tijesto i ostaviti još 30 min.
Kalup za hljeb 30 x 11 x 8 cm obložiti pek papirom i kašikom prebaciti tijesto, kvasiti kašiku vodom pa lijepo poravnati. Odozgo posuti sjemenke, blago utisnuti da se zalijepe i ostaviti hljeb pokriven dok se rerna ugrije na 200°.
Peći 35-40 min da dobro porumeni.
Ispečen hljeb umotati u suhu kuhinjsku krpu i ostaviti na žicu da se potpuno ohladi pa ga izrezati.
Malo je reći da je preukusan.
Obavezno probajte! 👍🏻
Da budemo zdravi, jedimo zdravo i domaće pripremljeno.
Obavezno zapratite moj novi YouTube kanal, gdje ću objavljivati kratka videa pripreme raznih zdravih jela. Uživajmo zajedno.✌🏻🫶🏻
Lijep pozdrav svima! 💕💝🥰
Primjedbe
Objavi komentar