SAVRŠEN INTEGRALNI HLJEB

 Fenomenalan i jako ukusan hljeb od 3 vrste integralnog brašna, koji ostaje svjež i do 5 dana, a poslije pečenja se može i zamrznuti. 




Sastojci:

250 gr integralnog pšeničnog brašna 

250 gr integralnog speltinog brašna 

125 gr integralnog raženog brašna 

1 kesica suhog kvasca

2 čajne kašike soli

2 supene kašike ulja

sok 1/4 limuna 

2 kašike mljevenog lana

450 ml tople vode


Za posipanje:

sjemenke po želji 


U posudu staviti sve vrste brašna, dodati so, kvasac, ulje, mljeveni lan, limunov sok i uz dodavanje tople vode zamijesiti tijesto mikserom sa spiralnim nastavcima. 

Pokriti streč folijom i krpom, te ostaviti na toplom mjestu 45 minuta.

Nakon toga ponovo izmiksati tijesto i ostaviti još 30 min.

Kalup za hljeb 30 x 11 x 8 cm obložiti pek papirom i kašikom prebaciti tijesto, kvasiti kašiku vodom pa lijepo poravnati. Odozgo posuti sjemenke, blago utisnuti da se zalijepe i ostaviti hljeb pokriven dok se rerna ugrije na 200°. 

Peći 35-40 min da dobro porumeni.

Ispečen hljeb umotati u suhu kuhinjsku krpu i ostaviti na žicu da se potpuno ohladi pa ga izrezati.

Malo je reći da je preukusan. 

Obavezno probajte! 👍🏻

Da budemo zdravi, jedimo zdravo i domaće pripremljeno.

Obavezno zapratite moj novi YouTube kanal, gdje ću objavljivati kratka videa pripreme raznih zdravih jela. Uživajmo zajedno.✌🏻🫶🏻

Lijep pozdrav svima! 💕💝🥰





Primjedbe

Popularni postovi