LEPTIR KIFLE
Danas ima previše ogovaranja, premalo ljubavi i previše mržnje. Postoji kriza iskrenosti i autentičnosti; ukratko, nedostaju prave vrijednosti.
Ovo nisu moderna vremena, već vremena suhe duše .
Zato se bavim stvarima koje mi hrane dušu.
Danas smo uživali u leptir kiflama. Okolo hrskave, unutra kao pamuk. 👍🏻🙂 Preporučujem da probate. ❤️
✅ Tijesto:
- 700-800 gr brašna
- 1,5 kesica suhog kvasca
- 2 kašike ulja
- 250 ml mlijeka
- 250 ml tople vode
- 2 kašičice šećera
- 1 supena kašika soli
✅Za premazivanje:
- 200 gr maslaca
+
- 1 jaje
- sjemenke po želji
U brašno dodati sve sastojke i zamijesiti tijesto. Odmah ga podijeliti na 4 dijela. Svaki dio razvući u pravougaonik što tanje, premazati omekšalim maslacem, pa zarolati u roladu. Izrezati na komade željene veličine i redati u pleh. Pokriti i ostaviti da nadolazi 45 min. Potom premazati jajetom, posuti sjemenkama, zarezati na par mjesta i peći u rerni zagrijanoj na 200-220° i peći 15 min. Malo pokriti da odmore i uživati. Temperaturu rerne prilagodite vašoj, pazite da ih ne prepečete.
Primjedbe
Objavi komentar