LEPTIR KIFLE

 Danas ima previše ogovaranja, premalo ljubavi i previše mržnje. Postoji kriza iskrenosti i autentičnosti; ukratko, nedostaju prave vrijednosti. 

Ovo nisu moderna vremena, već vremena suhe duše .

Zato se bavim stvarima koje mi hrane dušu.

Danas smo uživali u leptir kiflama. Okolo hrskave, unutra kao pamuk. 👍🏻🙂 Preporučujem da probate. ❤️




✅ Tijesto:

- 700-800 gr brašna 

- 1,5 kesica suhog kvasca

- 2 kašike ulja

- 250 ml mlijeka

- 250 ml tople vode

- 2 kašičice šećera 

- 1 supena kašika soli


✅Za premazivanje:

- 200 gr maslaca

+

- 1 jaje

- sjemenke po želji 

U brašno dodati sve sastojke i zamijesiti tijesto. Odmah ga podijeliti na 4 dijela. Svaki dio razvući u pravougaonik što tanje, premazati omekšalim maslacem, pa zarolati u roladu. Izrezati na komade željene veličine i redati u pleh. Pokriti i ostaviti da nadolazi 45 min. Potom premazati jajetom, posuti sjemenkama, zarezati na par mjesta i peći u rerni zagrijanoj na 200-220° i peći 15 min. Malo pokriti da odmore i uživati. Temperaturu rerne prilagodite vašoj, pazite da ih ne prepečete.





Primjedbe

Popularni postovi