AJVAR

 Ovdje sam zaista objavila more stvari i slatkih i slanih, ali nijednom najbolju stvar iz kategorije "zimnica" - ajvar! 🌶️🍆🧄🥰🥰🥰

Ako vam neko pokloni teglicu ajvara znajte da vas baš gotivi.😁


Pravi ajvar je za mene ajvar isključivo od pečenih paprika i patlidžana, dugo ukuhavan, pa se na kraju dobije predivno gust, ukusan, blag i kao puter maziv namaz. 

Inače, recept moje pokojne mame, koji nikada ne mijenjam. Omjer je taman i dobije se skoro punih 8 tegli.





🔸Sastojci:

- 15 kg crvenih roga paprika 🌶️

- 5 kg patlidžana 🍆

- 800 ml ulja

- 3 supene kašike 🧂

- 1 supena kašika šećera

- 4 supene kašike alkoholnog sirćeta 9%

- 5-6 režnjeva bijelog luka 🧄(po želji, ja stavim i više 😁)


Paprike i patlidžan dobro oprati, posušiti pa ispeći. Sve spakovati u kese, zavezati i ostaviti da se ohlade.

Potom paprike oguliti, kao i patlidžane. 

Sve ih ubacim u čistu šupljikavu vrećicu (od krompira), stegnem i okačim na oklagiju koju naslonim na 2 stolice, ispod stavim veću posudu i ostavim preko noći da se dobro ocijede.

Sutradan sve sameljem na mašini za meso.

U veliku šerpu staviti 800 ml ulja da se zagrije, zatim istresti mljevene paprike i patlidžan i na laganoj vatri kuhati uz neprestano miješanje oko sat vremena. Potom dodati so, šećer i alkoholno sirće, pa nastaviti kuhati. U principu ajvar se kuha UZ OBAVEZNO MIJEŠANJE oko 2,5-3 sata na laganoj vatri. Dovoljno je da samo "šapuće" i baca poneki ključ. Kada teško pada sa kašike gotov je. Pola sata prije kraja kuhanja dodajte pasirani bijeli luk. Tako radim da zadrži svoju aromu.


Vruć ajvar sipati u sterilizirane tegle (na 100° oko pola sata), pa zatvoriti novim poklopcima. 

Sve umotati u debelu deku i ostaviti da se tako ohlade do sutra. 


Zbog djece ne stavljam ništa ljuto, a vi možete samljeti koju ljutu papričicu. 

Svakako tokom kuhanja možete provjeriti da li je vama dovoljno slan, pa po potrebi dodati soli, mislim da je ova mjera zaista taman.

Posla ima, ali ovaj ajvar nema cijenu. Perfektan je, što se vidi i na slikama. Čisto uživanje.

Kod mene bilo sve po starinski: smederevac u dvorištu, ložila se drva, peklo, kuhalo, kuhinja čista, milina! 😁😁😁👍🏻

Ako šta nije jasno, pitajte slobodno i obavezno probajte, spremite recept pa javite vaše utiske.🩷🩷🩷






Veeeeeliki pozdrav svima!!! 💜💜💜🫶🏻

Primjedbe

Popularni postovi