MOTANA INTEGRALNA MASLENICA

Ne znam da li ste ikada probale motanu maslenicu? 😄

Ako niste, probajte obavezno. Još sa integralnim pšeničnim brašnom, ma nema dalje.

U maslenicu ne ide nadjev, ali sam ja danas iskoristila feta sir koji mi se povlačio po frižideru i zaista je ispalo vrhunski! 👌🏻👌🏻👌🏻



Jako bitno je koristiti pravi omjer integralnog i bijelog brašna, a on je 3 mjere integralnog i 1 mjera bijelog brašna. Mjerite zdjelicama, količina zavisi od vaših potreba. Najvažnije je da ispoštujete omjer. Kod mene je sveukupno bilo oko 600 gr brašna.

U brašno dodati malo soli, 2-3 kašike ulja i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje mekano tijesto. Podijeliti na 3 dijela, premazati uljem, pokriti streč folijom i ostaviti da odmara oko 30 min.

Otopiti oko 150 gr maslaca i dodati 3 kašike ulja.

Uz postepeno dodavanje brašna, razvući prvu jufku. Ne razvuče se tanko kao obične jufke, mora ostati malo deblja. Pokapati maslacem i savijati kao pismo, svaki put posuti masnoćom kad prebacite jufku. Kad ste dobili pismo zarolate u roladu i stavljate na papir u pleh. Po želji možete puniti feta sirom kao ja.

Kad sve završite, peći na 200° oko 20-25 minuta. Pokriti krpom da malo odstoji i onda režite. Poslužiti uz nezaobilazan jogurt.👌🏻👍🏻🫶🏻

Prijatno! 😍❤️







Primjedbe

Popularni postovi