KROFNE - I TO SAVRŠENE!🍩
Ukoliko ste ljubitelj krofni, ali ne šupljih, nego onih punih kao iz pekare, ovo je savršen recept za vas! 👌🏻👌🏻👌🏻
Uz nadjev u vidu domaćeg džema od šljiva, uživanje je zagarantirano!
Pa, neka i vaša kuhinja zamiriše na svježe krofne....🥰
Sastojci za tijesto:
- 720 gr brašna (opcionalno)
- 2 cijela jajeta
- 1 žumanjak
- 4 supene kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- Ribana korica pola limuna
- 1,5 kesica suhog kvasca
- 50 gr otopljenog maslaca
- 200 ml mlakog mlijeka
- 200 ml kisele vode
Za nadjev:
- Džem od šljiva
- Ili Nutella (sve što volite)
- Za posipanje šećer u prahu
U posudi aktivirati kvasac sa malo šećera, mlakog mlijeka i brašna. Kada naraste u kvasac dodati ostatak mlijeka, kiselu vodu, jaja, brašno, otopljeni i malo prohlađeni maslac, koricu limuna, vanilin šećer, šećer i umijesiti ljepljivo tijesto, pa ga pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta.
Potom na pobrašnjenoj podlozi uz dodavanje malo brašna izraditi lijepo, glatko tijesto. Kod mene je to trajalo oko 5 minuta. Formiranu loptu tijesta prebaciti u vanglu, pokriti suhom krpom i ostaviti da se udupla, oko sat vremena.
Sto pobrašniti, istresti tijesto,. premjesiti i oblikovati loptice težine cca 65-70 gr i redati ih na izrezane kocke pek papira. (Bude ih oko 20 komada). Kada sve završite, pokriti krpom i ostaviti oko 50 minuta da narastu.
Ulje zagrijati na srednju temperaturu, pa zatim spuštati krofne sa papirom u ulje, smanjiti temperaturu, poklopiti i sačekati 15-20 sekundi, zatim skinuti poklopac, izvaditi papir, pa pržiti da lijepo porumene odozdo, okrenuti ih i pržiti sa druge strane.
Vaditi ih šupljikavom kašikom na kuhinjski ručnik i ostaviti da se hlade.
Kada završite prženje, puniti ih nadjevom po vašem izboru i obilno posuti šećerom u prahu.
Uživajte! 🥰👌🏻👍🏻🍩
Primjedbe
Objavi komentar